Ne primete "presretača", pa "sednu" na papučicu gasa: Snimljen vozač koji je "nagazio" do 186 km/h

Muškarci voze brže od žena

  • 2
Brzina, Brojac, Kola, Automobili, Instrument Tabla Foto: Pixabay.com

Ne znajući da im je za petama presretač MUP-a RS, vozači na drumovima koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj često do kraja pritisnu papučicu gasa, pa je svojevremeno u Garevcu, na regionalnom putu od Modriče ka Šamcu, isti zabeležio neverovatnih 186 kilometara na sat.

- Najveća brzina u četvrtak je snimljena u mestu Botajica 128 i imali smo u Miloševcu 115... Ograničenje je bilo 80. Muškarci brže voze nego žene. A starosna dob onih koji čine prekršaje je od 20 do 30 godina... Bilo je slučajeva da žene prekorače brzinu, ali nije bilo toliko velikih prekoračenja koliko kod muškaraca - kazao je Srđan Jović, službenik Policijske stanice za bezbednost saobraćaja Doboj za Nezavisne.

Iako smo na parkingu Policijske uprave Doboj otkrili tip vozila i registarske oznake presretača, rečeno nam je da to na putu neće mnogo pomoći jer on pre i nego što ga uočimo snimi prekršaj ako smo ga počinili.

Nema posebnih oznaka na presretaču

- On nije uočljiv, ništa posebno nema, jedino što su na početku svog rada presretači odmah bili fotografisani i njihove tablice bile su objavljene na društvenim mrežama, a i fotografije ovih novih koji su na instaliranju opreme isto su već objavljene na društvenim mrežama - rekao je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

On je podsetio da presretač, osim što beleži prekoračenje brzine vozila koje se kreće ispred, snima i vozilo koje dolazi iz suprotnog smera. Njima kazne za počinjene prekršaje stižu na kućnu adresu, dok vozila sa stranim tablicama policajci zaustavljaju kako bi se odmah izdavao prekršajni nalog, a ukoliko umaknu presretaču, uz pomoć aplikacije koja beleži ranije počinjene prekršaje ti vozači dolijaju u redovnoj kontroli saobraćaja. Vozači narednih dana treba da budu na oprezu, jer ne znaju ko se kreće iza njih i ko im dolazi u susret.

- Jedan presretač je na našem području do kraja meseca. Presretači koji su nabavljeni još nisu stavljeni u rad s obzirom na to da im se ugrađuje oprema. Vrlo brzo očekujemo da i oni budu u funkciji. Mi ćemo dobiti jedan presretač koji će biti stalno tu - kazao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

Policija, republika srpska, police Republic Srpska Foto: AFP/Profimedia

U MUP-u RS "Nezavisnim" su rekli da će se 10 službenih vozila uskoro naći u kontroli saobraćaja te da su ona različitih boja i da je reč o novijim modelima škoda, golf, opel, ford i pežo. Dodali su da vozila nisu još u upotrebi, jer se trenutno nalaze u završnoj fazi ugradnje opreme, odnosno posebnih svetlosnih uređaja koji će omogućiti kontrolu i zaustavljanje vozila.

Bitan je subjektivni osećaj

- Preostalih pet mobilnih radara nabavljenih u isto vreme trenutno su u fazi ugradnje u službena vozila, i očekujemo da ćemo već početkom sledećeg meseca u preostalih pet vozila imati ugrađenu kompletnu opremu, kao i obučene policijske službenike, koji će se naći na putevima RS i vršiti kontrolu učesnika u saobraćaju - kažu u MUP-u RS. Oni su pojasnili da će vozila biti spremna za upotrebu nakon kompletne ugradnje uređaja i opreme i pribavljanja svih potrebnih sertifikata o ispravnosti merila.

- Vozila se trenutno nalaze na putevima RS u cilju testiranja ugrađenih uređaja i opreme, odnosno obuke policijskih službenika za rad na uređajima i u tom periodu do zvaničnog puštanja u upotrebu neće sankcionisati prekršaje - napomenuli su u MUP-u RS.

Milija Radović, zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja RS, kaže da se na putevima sve više vidi da se napušta klasičan način kontrole brzine koji je bio do sada i da se kontrolisanjem saobraćaja automatskim modovima smanjuje i mogućnost korupcije.

- Bitan je kod vozača onaj subjektivni osećaj da će biti kažnjeni ako načine prekršaj - kaže Radović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boško

    15. avgust 2020 | 17:50

    Mene je ćapio kod Milića, hyundai neki crni je bio😀!

  • Goku

    16. avgust 2020 | 13:53

    Čist lopovluk. Prestretač mora da bude obeležen. Jer može svako da se predstavi kao Prestretač i opljačkao zaustavljen vozilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA