≫ 

Izjava ministra o migrantima u BiH uzburkala javnost: "Čuo sam zanimljive i seksi ideje"

Političari iz Republike Srpske i Federacije žestoko su osudili Cikotićeve izjave

  • 0
MIGRANTI CENTAR OBRENOVAC CENTAR ZA MIGRANTE U OBRENOVCU VULIN Ilustracija Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Stav ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH Selme Cikotića, koji je na tom mestu zamenio Fahrudina Radončića, da prisustvo migranata za BiH ima pozitivan efekat, jer se beleži povećana potrošnja, naišla je na osude političara iz Republike Srpske i Federacije.

Kako navodi RTRS vrhunac Cikotićevog razumevanja migrantskog problema jeste njegova izjava da je čuo "zanimljive i seksi ideje" o vraćanju migranata u zemlju porekla.

- Ja sam čuo mnoge zanimljive, seksi ideje da ih treba vratiti u zemlje porekla - rekao je, navodi se, Cikotić, ali nije objasnio zašto legitiman proces readmisije ilegalnih migranata kod njega pobuđuje seksualne aluzije.

Teško je, navodi RTRS, razumeti i njegov stav da su pridošlice sa Bliskog istoka i Indijskog podkontinenta, maltene, strani investitori i turisti koji u vreme korone razvijaju privredu, naročito u Unsko-sanskom kantonu.

- Postoje pozitivni efekti prisustva migranata na tom prostoru, imate redukovan turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše - rekao je ministar.

Visoka zvaničnica Radončićevog SBB-a Edita Đapo poručila je Cikotiću da bi mu "bilo bolje da zatvori granice za migrante umesto što relativizuje bezbednosnu, humanitarnu i zdrastvenu opasnost koju predstavljaju po život u BiH".

Optužila ga je da promoviše politiku SDA koja želi da migranti ostanu u BiH.

- Uvaženi ministre, vi možete uživati u "seksi idejama", ali vas pozivam da u interesu građana BiH i privrednika koji pokušavaju da prežive u teškim vremenima, zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu. To što kažete da pomažu turizam, pitajte turističke radnike, pa će vam oni reći pravu istinu u lice-  napisala je Ðapo na svom Facebook profilu.

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić pozvao je Cikotića da se izvini javnosti, pre svega stanovnicima USK, zbog, kako je rekao, svojih nebuloznih izjava i da odstupi sa ministarske pozicije, ako ne ponudi plan rešenja migrantske krize.

Dodik zgrožen izjavama Cikotića

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da iza Cikotićeve izjave, da prisustvo velikog broja migranata ima pozitvan efekat, stoji podmukla politika Sarajeva.

- Neverovatno je da neko ko je na funkciji može tako nešto da izjavi. Ako je to tako, onda smo sve rešili. Neka ih vode sebi i vrše potrošnju ako hoće. Ovde u Republici Srpskoj neće ništa trošiti - rekao je Dodik.

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

RTRS ističe da "kao da mu nije bilo dovoljno da readmisiju tumači kao "seksi ideju", a ilegalne migrante predstavlja kao dobroćudne turiste koji troše novac kod nas, Cikotić je bez ustezanja izjavio da vlasti u BiH kontrolišu situaciju, iako su migranti preplavili Bihać, Kladušu, Sarajevo, međusobno se tuku, ugrožavaju lokalno stanovništvo, upadaju u njihove kuće što je na kraju isproviciralo meštane Velike Kladuše da uzmu stvari u svoje ruke".

- BiH vlada migranstkom krizom, ima relativno veliki broj migranata i oni se uglavnom nalaze u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu - rekao je.

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da bi ova izjava trebalo da upali sve alarme za uzbunu jer, ako ovo nije šala, onda imamo zvaničnu najavu da će svakim danom biti sve gore.

- Jedan ministar bezbednosti ih je doveo, drugog smo ispratili jer nije dobio podršku u borbi protiv migrantske krize, a treći je mandat počeo pričom da su nam migranti najbolji turisti koji donose profit - istakao je Špirić.

Video: Na stotine migranata pokušalo iz Srbije nasilno da uđe u Mađarsku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA