Drama Hrvata u zapaljenoj jahti na moru: "Zvali smo pomoć, niko nije došao, umalo izginusmo"

* Zvali pomoć čim su primetili da motor gori * Italijani rekli da stižu, pa se satima nisu pojavili * Jedva spasli žive glave iz jahte u plamenu

  • 1

Putnici luksuzne jahte "Lady MM" i članovi posade, među kojima ima i hrvatskih državljana, jedva su spasli žive glave nakon što im se jahta zapalila na Mediteranu nedaleko od Sardinije.

Hrvatski pomorac koji se našao na brodu kažu da bi jahta možda i bila spasena, da su italijanske vlasti odmah reagovale na poziv u pomoć.

On je za Dnevnik.hr rekao da su pozvali pomoć čim su videli da se zapalio motor, ali da se spasioci nisu pojavili, iako su rekli da će doći.

Tvrdi da italijanske službe na poziv nisu reagovale punih pet sati!

- Mi smo videli da gori u strojarnici i kad smo shvatili da više ništa ne možemo da spasimo, odlučili smo da napustimo brod - rekao je Hrvat.

Kazao je kako su imali i brod za spasavanje koji nisu mogli da spuste u more jer više nije bilo električne energije te su se ukrcali u gumenjak, tzv. tender, koji inače služi za vožnju gostiju nakon sidrenja. Tvrdi da je poziv za pomoć poslat odmah, oko 5:15 časova.

- Javili su nam se i mi smo nakon toga očekivali da će naići neko u pomoć. Brod smo napustili pre 7 sati, oko broda smo u tenderu bili još oko pola sata, ali se niko nije pojavljivao. Talasi su bili 3,5 do 4 metra i odlučili smo da u gumenjaku od 8 metara, nas 17 unutra, sa 140 litara goriva krenemo prema Sardiniji u nadi da ćemo naići na brod koji je navodno krenuo prema nama. Tek kad smo bili na nekoliko milja od obale Sardinije preleteo nas je helikopter koji su digli - ispričao je pomorac koji je veoma ljut zbog cele situacije.

- Kod nas u Hrvatskoj kad nekom treba pomoć, odmah se ide na teren, a Italija, koja je odlično opremljena i puno veća od Hrvatske, dopusti ovakvo nešto - razočaran je 35-godišnji pomorac.

Spasao pasoš i burmu, jedva ostao živ

Kao drugi inženjer strojarnice, kaže, sam je počeo da gasi plamen.

- Motor se zapalio meni pred očima, bukvalno smo jedva ostali živi, ja i glavni inženjer. Potrošio sam odmah dva vatrogasna aparata da pokušam to da ugasim, ali bilo je toliko crnog gustog dima da smo morali da izađemo. Nakon toga obavili smo sve po propisima u takvim situacijama. Ja sam uspeo da odem po pasoš, burmu i neke papire - kaže sagovornik Dnevnika.

Još neko vreme su bili na brodu i u dogovoru s kapetanom, takođe Hrvatom, odlučili su da napustiti plovilo.

- Uzeli smo kurs i vozili prema Sardiniji i očekivali da će neko doći. Lično sam bio na radiju i svakih nekoliko minuta slao "mayday". Signal na mobilnom sam dobio tek na oko tri-četiri milje od Sardinije i onda sam nazvao kolegu da mu kažem šta se događa - prepričao je pomorac dramu u kojoj se našao.

Kad su uplovili u luku na gumenjaku, dočekala su ih tri vozila hitne pomoći.

- Bili su odeveni u ogrtače, s maskama, vizirima i prvo nam merili temperaturu. Bili smo na moru šest sati, neki goli i bosi, a oni prvo to mere. Znam da je epidemija koronavirusa, ali ovo je dramatična situacija - govori pomorac.

Trenutno su smešteni u hotelu u gradu Olbia na obali Sardinije i još ne zna kada će moći da krenu kući u Zadar.

- Ne mogu da verujem da Italija, koja ima opremu i sve, da niko nije došao. Pa nismo bili nasred Atlantika. Nije mi jasno - zaključuje pomorac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki1

    27. avgust 2020 | 19:17

    Jadni išli da fataju ribu da bi prehranili decu pa im se omanulo cccccc (jadni)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA