≫ 

Pregovori lidera koalicija, slavlje i batinanje: Kako je u Crnoj Gori protekao prvi dan nakon izbora

* Lideri koalicija pregovarali o principima "nove vlasti" * Građani se okupili u Podgorici * Došlo do sukoba pristalica DPS i opozicionih koalicija

  • 10
Zdravko Krivokapic, Aleksa Becic i Dritan Abazovic, Crna Gora Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Zoran Marković/Risto Bozovic/Youtube/Crno na bijelo/Demokratska Crna Gora

Dan nakon održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, građani su na nestrpljenjem čekali konačne rezultate. Oni su stigli nešto oko podneva. DIK je objavio da je na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova DPS osvojio 35,06 odsto, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,55 odsto.

Odmah se krenulo u post-izbornu matematiku. Čitavog jutra se spekulisalo kome bi mogla da se prikloni lista "Crno na bijelo" koju predvodi Dritan Abazović, mladi Albanac, koji je sve vreme isticao da neće sarađivati sa Đukanovićem, ali ni da mu saradnja sa Demokratskim frontom nije mnogo bliska.

Ipak, u popodnevnim satima Abazović se sastao sa liderima koalicija "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija" Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem. Nakon razgovora je saopšteno da su se usaglasili "oko nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast, koji uključuju formiranje ekspertske vlade, kao i izmenu, dopunu i reviziju diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući Zakon o slobodi veroispovesti".

Međutim, to ne znači da je "dogovor pao". Kada su ga novinari danas upitali s kim će pregovarati o formiranju nove crnogorske vlade, Abazović je rekao da će “pregovore voditi samo oni koji su spremni na formiranje ekspertske vlade”.

Slavlje se završilo tučom

Dok se čekaju dalji pregovori, narod izlazi na ulice. Sinoć su ponovo putem društvenih mreža organizovana okupljanja.

Pozivu se odazvalo najviše stanovnika Podgorice, koji su u potpunosti ispunili plato ispred podgoričkog Hrama. Dok je u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja služen moleban, građani su vijorili srpskim i crnogorskim zastavama.

Čule su se sirene, krenula je bakljada, trubile su kolone automobila... U jednom trenutku nebo je osvetlio vatromet.

Nažalost, u kasnim večernjim satima došlo je do sukoba pristalica DPS-a i opozicionih koalicija. Teži incident sprečila je policija, koja je razdvojila dve sukobljene grupe u City kvartu. Ipak, tuča se nije završila bez povređenih.

Prema navodima "Vijesti", nije jasno kako je otpočeo incident. Navodno su pristalice vlasti bile u kafiću, kada je naišla grupa opozicionih pristalica koja ih je napala.

Kako prenose, pristalice vlasti su slavile u u lokalu "Štrafta" i pevali crnogorske pesme, uzvikujući "E viva" i praveći bakljadu. U tom trenutku naišla je kolona pristalica opozicije, nakon čega je počeo incident. Navodno su i flaše poletele iz lokala.

Policija je zaustavila kolonu pristalica opozicionih partija i nije dozvoljavala prolaz. Nakon obračuna jedna povređena osoba ostala je da leži na ulici.

Jutru koje je usledilo nakon nemilog događaja Zdravko Krivokapić, lider liste "Za budućnost Crne Gore", je rekao da to što se dogodilo u Podgorici ne treba da služi na čast nikom. On je istakao da opozicija ne želi podele i da pruža ruku pomirenja svima.

- Mora da se utvrdi ko je vinovnik toga. Mora da se utvrdi ko je taj i zašto je to uradio. Treba da živimo zajedno, a da bi živeli zajedno moramo da se poštujemo i uvažavamo - istakao je Krivokapić.

On je još jednom pozvao građane da "pobedu slave kući".

Video: Nekoliko povređenih u sukobu pristalica DPS i opozicije u Podgorici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA