≫ 

Profesor Petar Kočović tvrdi: Kraj 2. talasa u Srbiji za 5 dana, kod ovih komšija tek 2095. godine

Profesor napominje da su ovo okvirni podaci i da će se sve promeniti za nekoliko dana

  • 58
profesor Petar Kočović mapa Printskrin: Youtube/RTS, Digital-dreams.biz

Profesor Petar Kočović svakog dana objavljuje opštu mapu Evrope, na kojoj prikazuje kada će se određeni talas epidemije korona virusa, u kojem se nalazi neka zemlja, završiti. Prema njegovim procenama, kraj epidemije prvo će se dogoditi u Srbiji, zatim u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok će neke zemlje morati da sačekaju još godinu ili više.

Predviđanja kraja epidemije dobija uz pomoć takozvane Gausove krive.

- Na opštoj mapi Evrope koju objavljujem svaki dan - uz svaku državu stoji datum. To je kraj završetka datog talasa. Ali, za par zemalja (u određenom kratkom vremenskom periodu) kao što je Turska na primer, u pretodnih par dana Gausov model ne računa završetak, pa sam ostavio poslednju promenu - objašnjava profesor za Telegraf.rs.

Prema njegovim procenama, drugi talas epidemije u Srbiji će se završiti 13. septembra, u BiH 9. oktobra, a u Crnoj Gori 5. novembra.

Posted by Petar Kocovic on Tuesday, September 8, 2020

Sa druge strane, Hrvatska će završetak drugog talasa dočekati 26. januara 2021, Slovenija 13. avgusta 2022, a Rumunija 21. decembra 2021.

Ono što posebno zabrinjava jeste procena da će se drugi talas u Mađarskoj završiti tek 13. novembra 2095, a u Turskoj 6. februara 2145. Profesor napominje da su svi ovi datumi okvirni.

- Za par dana će se stanje promeniti, pa će biti novi datumi. Bilo kako bilo - sve je ovo okvirno, naročito ako su datumi daleko od današnjeg dana, kao što je u slučaju Mađarske i Turske - objašnjava Kočović.

Kako je istakao ranije, zemlje u regionu su uglavnom u drugom talasu pandemije, izuzev Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije, koje su i dalje u prvom talasu epidemije.

Prema njegovim procenama, Rumunija će iz prvog talasa izaći 21. decembra 2021, Bugarska - 10. decembra ove godine, a Severna Makedonija - 4. decembra.

Profesor Petar Kočović Printskrin: Youtube/RTS

- Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija su još u prvom talasu jer je njihovo stanovništvo "nedisciplinovano" kada je u pitanju borba protiv Covid-19 - ističe Kočović.

On ističe i "Sveto trojstvo" za borbu protiv Covid-19, a to su: maska u zatvorenim prostorima i kada je gužva na otvorenom; fizička distanca od dva metra i pranje ruku.

- Nema grljenja i ljubljenja sa onima koje duže nismo videli. Severna Makedonija je trebalo da izađe kad i mi iz prvog talasa, ali su imali Ramazan Bajram i državni praznik. I eto - dva dana neopreznosti i broj zaraženih je porastao - objašnjava profesor.

Slično je bilo i u Bugarskoj, s dodatkom demonstacija u Sofiji, koje traju dva meseca.

- Ako se ne varam, u junu su bile demonstracije u Bukureštu i eto širenja prvog talasa po celoj zemlji - priča za Telegraf.rs.

Profesor na kraju objašnjava zašto se kraj talasa za neke zemlje predviđa za nekoliko desetina godina.

- U Mađarskoj i Turskoj se iz dana u dan povećava broj zaraženih i to je razlog zašto je datum tako dalek. Ali, vrlo brzo će se približiti današnjem datumu - kada broj zaraženih drastično padne - zaključuje na kraju razgovora.

Šta je Gausova kriva?

Reč je o jedinstvenom matematičkom modelu u svetu za praćenje pandemije korona virusa. Kako profesor Kočović objašnjava za Telegraf.rs, on ima 5 modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva najpoznatija.

- Za Gausovu krivu su potrebni samo podaci o zaraženim pacijentima na dnevnom nivou. Koristim podatke koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Batut". Ova tehnologija prilično pouzdano računa - upotrebiću pojam predviđa, kraj ciklusa, kao i vrhove... I ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje - navodi naš saogovornik.

Video: Kon: U julu se korona razbuktala zbog utakmica, proslava rođenja, izbora i protesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA