Roditelji ulaze na čas, vređaju nastavnike: Sukob roditelja i direktora škole u Šibeniku zbog maski

Roditelji koji se protive tome da im deca nose maske već danima ometaju nastavu u jednoj školi u Šibeniku

  • 8
Dete, maska, ranac, škola, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U šibenskoj osnovnoj školi direktor je na mukama nakon što se desetak roditelja pobunilo protiv obaveze nošenja maski. Kaže kako dolaze u školu i ometaju nastavu.

Deo roditelja, koji su okupljeni u neformalnoj grupi na Facebooku, traže od Vladimira Braice, direktora šibenske Osnovne škole 'Tin Ujević' da ukine obvezu nošenja maski, a direktor je to i potvrdio za Šibenik.in.

- Od prošle nedelje sam dobio nekoliko mejlova od strane roditelja učenika iz viših razreda, traže da škola ukine odluku o nošenju maski. Imamo od 20 do 28 učenika u razredima i to nije moguće. Tu odluku je doneo neko iznad mene, to je viša instanca, ja je samo sprovodim. Mislimo o dobrobiti, zdravlju i sigurnosti učenika. To nam je prioritet - rekao je Braica za šibenski portal.

Međutim, napad nije stao na mejlovima. Pre nekoliko dana je, prema direktorovim rečima, troje roditelja ušlo u školu i remetilo nastavu.

- Na vratima smo osigurali dežurstva tehničkog osoblja. Odraslima prilikom ulaska mere temperaturu i mogu svi da uđu uz odobrenje direktora, ali idemo na to da se ne zadržavaju nepotrebno i da nose maske na licu. Troje roditelja je ušlo bez maske, odgurnuli su domara, s ljutitim uzvikom ‘ja ne nosim nigde maske’. Došli su u učionicu hrvatskog jezika, ometali nastavu i obraćali se nastavnici na neumesan način. Zvao sam policiju jer to tretiram kao remećenje nastave, odnosno javnog reda i mira. Mi ih ne možemo izbaciti iz škole, rekao sam i domaru da ne sme nikoga da izbaci. A kako se to događa tri dana zaredom, jedna smo od retkih škola čija su vrata zaključana - ispričao je direktor i dodao kako se nakon incidenta desetak roditelja okupilo u Facebook grupi  "Veliki za Male - skinimo maske s dečjih lica' i organizovano okupilo pred školom.

- Sinoć je bio nekakav protest. Opet smo zvali policiju, koja nam je osigurala da se osećamo sigurnije, ali nije bilo postupanja. Policajci su pitali roditelje šta rade, a oni su rekli da pričaju o deci jer se nisu dugo videli - kaže Braica.

Iz šibenske policije potvrdili su da su dobili dojavu direktora šibenske osnovne škole.

- Dobili smo dojavu 9. septembra kako se više ljudi okupilo ispred škole. Izlaskom na teren, službenici su zatekli 10 do 12 roditelja, nisu imali nikakve transparente, nisu izvikivali parole. Prilikom prikupljanja saznanja su kazali da su se okupili jer se dugo nisu videli i da pričaju - rekla je Marica Kosor, portparol policije, koja je potvrdila da su u školi bili i dan ranije.

Vladimir Braica tvrdi da u njegovoj školi zasad nije moguće organizovati nastavu uz razmak te da su u tom slučaju maske obavezne jer imaju nekoliko graničnih slučajeva gde u razredima imaju 18 ili 19 učenika. Kaže kako on samo provodi uputstva Štaba baš kao i sve druge škole u Hrvatskoj. Direktor smatra kako roditelji treba da se obrate ministarstvu ili HZJZ-u.

- Svi se solidarišemo i pratimo situaciju, ceo kvart je juče pratio događaje ispred škole. Takođe, ti roditelji ometaju nastavu fizičkog vaspitanja, koja se odvija u dvorištu, zaustavljajući učiteljice. Nemamo materijalne uslove da nabavimo još 150 klupa. Oseća se neizvesnost u vazduhu, bilo bi dobro da to ne rade - poručio je direktor za ŠibenikIn.

Video: Škola u doba korone: Ovako će izgledati pohađanje nastave od 1. septembra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    11. septembar 2020 | 14:58

    Direktori i ostali prosvetni radnici samo postujz ono sto im je receno da rade.. Vlada republike Srbije, odnosno krizni stab donosi odluke. Prosvetnim radnicima je tesko koliko roditeljima i deci. Strasno je kako su neki roditelji upotpuniti neinformisani, ali uvek spremni na fizicko obračun. Bice nam deca jos gora nego sto jesu.

  • Gradjanin

    11. septembar 2020 | 15:14

    Bravo! Tako treba! Podrzavam! Kon nece vrsiti torturu nad decom! Maske dole!!!!

  • 🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️

    11. septembar 2020 | 14:39

    Bravo za roditelje. Ali ipak nisu ni radnici u skoli krivi. Farmako mafija diktira ovo sve i drzave to sprovode od vrha pa na dole. Mi smo samo pijuni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA