≫ 

Dodik najavio pokretanje veta: "Kosovo neće biti priznato, a Bisera opet radi samovoljno"

Dodik je rekao da veruje da je epilog odluke da se Kosovo neće priznati i da će to ostati osnova za ponašanje svih u BiH

  • 28

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da priča o priznanju nezavisnosti Kosova od strane BiH nije završena i da će se to pitanje ponovo naći na idućoj sednici Predsedništva BiH.

Ukoliko ga ponovo Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasaju, Dodik je rekao da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa RS, što znači da će konačno mesto odluke biti Narodna skupština, prenosi Srpskainfo.

- Dobro je što je ovo došlo na dnevni red. Svi imamo neke simpatije i antipatije prema tom pitanju. Imaćemo odluku u Predsedništvu. Verujem da je epilog odluke da se Kosovo neće priznati i da će to ostati osnova za ponašanje svih u BiH. RS ne smatra da Kosovo zaslužuje da bude nezavisna država. Teritorijalni integritet Srbije se ruši, a nama u RS se ne dozvoljava ni da govorimo o o povratku svojih nadležnosti i autonomije – rekao je Dodik.

Govoreći o dnevnom redu druge vanredne sednice Predsedništva BiH o njegovom zahtevu da ambasada u Izraelu bude izmaeštena u Jerusalim, Dodik je rekao da to pitanje smatra važnim, kao dokaz prijateljstva BiH prema Izraelu.

- Čuo sam da je negde ranije donesena rezolucija SB UN i da bi BiH, ako bi donela takvu odluku, imala probleme. Ali, ne mora da znači, i SAD znaju za to pa su doneli odluku kakvu su doneli – kaže Dodik.

On je ministarku spoljnih poljnih poslova BiH Biseru Turković optužio da je ponovo postupila samovoljno, bez ikakvih konsultacija sa Predsedništvom BiH, tako što je dala saglasnost BiH da se BiH priključi sankcijama Saveta Evrope prema nekim državljanima Rusije i Kine, kojima je zabranjeno kretanje zbog navodnog sajber -kriminala.

- Mi kao Srbi imamo značajan broj ljudi u DKP. Ako žele neku novu praksu, igru, imaće je. Ako se sve ne vrati u Predsedništvo koje je jedino odgovorno za spoljnu politiku, onda će 16 šefova u DKP iz reda srpskog naroda početi da se ponašaju u skladu sa interesima našeg naroda. Do sada smo poštovali procedure – kaže Dodik.

On je rekao da je na sednici Predsedništva BiH razgovarao i o merama protiv pandemije korone. Zaključeno je da se pandemija ne stišava i da je neizvesno kako će se razvijati tokom zime.

- BiH putem saglasnosti Predsedništva se priključila globalnoj alijansi za nabavku vakcina. Još se ne zna kojih vakcina, ni šta. Oni tvrde da će biti ravnomerna raspodela vakcina. To je nadležnost entiteta i kantona– rekao je Dodik.

Kaže da je razgovarano i o migrantima, te o popuni 340 kadeta za Graničnu pioliciju BiH.

- Primećeno je da je smanjen broj ulazaka migranata u BiH i da se reaalizuje naši zakljuci da se sabirni centri izmeste izvan naseljenih mesta u BiH – kaže Dodik.

Video: Dodik: U Zagrebu o političkim pitanjima, ekonomskoj saradnji...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • фебо

    17. septembar 2020 | 16:01

    То Миле Србине

  • 👩‍💻

    17. septembar 2020 | 16:22

    Mi, Srbi iz Srpske, nikada nećemo priznati suverenost KiM. A ni tada. Takodje, mi svi koji smo otišli, nikada nećemo dozvoliti da naši stari budu zamorci za bilo čije vakcine.

  • Salko poturceni srbin

    17. septembar 2020 | 16:20

    To Mile srbendo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA