U Ljubljani održana 20. Parada ponosa: Desetine kišobrana u obliku duge

Podršku pravima LGBT+ zajednici pružili su predstavnici stranih ambasada

  • 12

U Ljubljani je danas održana 20. Parada ponosa čiji učesnici su istakli da je pored borbe za LGBT+ osoba, potrebno nastaviti borbu i za šira društvena prava koja smatraju ugroženima.

Zbog restriktivnih mera usled pandemije korona virusa, parada je održana u vidu deset malih skupova koji su se spojili na trgu ispred parlamenta gde su grupe s različitim bojama kišobrana stajale u obliku duge, simbola pokreta za prava LGBT+ zajednice.

Govornici su kritikovali vladu tvrdeći da ona sledi neokonzervativne evropske zemlje gde raste mržnja protiv LGBT+ zajednice, kao i represija zajedno s napadima na osnovne temelje demokratije kao što su sloboda medija, podela vlasti i sloboda okupljanja, prenosi STA.

Podršku pravima LGBT+ zajednici pružili su predstavnici stranih ambasada koji su učestvovali u maršu noseći transparent na kojem je pisalo Diplomatija za jednakost.

Parada ponosa vrhunac je jednomesečnog festivala koji je trebalo da se održi u junu ali je odložen zbog epidemije korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna P.

    27. septembar 2020 | 06:28

    Ne podrzavam i ne propagiram, dovoljno je sto TOLERISEM (prihvatam, da ne kazem podnosim). Ali, LGBT pokret se time ne zadovoljava. Oni zele da kao manjina nametnu vecini svoj pogled na svet, da ga reklamiraju i propagiraju kao nesto avangardno, sto nije u redu. Podrska GEJ lobiju ne moze biti glavni i jedini kriterijum da li je neko zatucan ili prosvecen. Danas je dovoljno da obicna pevaljka, koja u zivotu nije procitala ni jednu knjigu, izjavi da podrzava gej paradu pa da se automatski pozicionira kao neko ko je savremen i prosvecen, a doktor nauka koji pokusa da samo analizira nacin koji je doveo do toga da se homoseksualnost skine sa spiska oboljenja dozivece progon na vestice.

  • Lado

    27. septembar 2020 | 07:12

    Ne volim derpe.

  • Гаргамел

    27. septembar 2020 | 01:39

    Стране амбасаде са истока или са запада ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA