Plenković na komemoraciji nevino ubijenih Srba govorio o "velikosrpskoj agresiji"

To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu - kazao je hrvatski premijer

  • 17
Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

U Varivodama, kraj Kistanja, danas je održan komemorativni skup za ubijene srpske civile na kojem je premijer Andrej Plenković rekao da je na tom mestu počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih delovanja.

- Kao predsednik hrvatske vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam saučešće zbog smrti pripadnika vaše porodice - naveo je Plenković.

Pripadnicima srpske manjine rekao je da želi poslati poruku mira i pomirenja.

- To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu. To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u susednim selima, gde su stariji pripadnici takođe ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali - rekao je Plenković, javlja zagrebačka N1 tv, a prenosi Tanjug.

Gotovo dva meseca posle vojno-policijske akcije Oluja, u kojoj je više od 220.000 srba proterano iz Hrvatske, a oko dve hiljade njih nestalo ili ubijeno, na današnji 1995., u Varivodama je ubijeo devet meštana srpske nacionalnostit: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

Za taj i mnoge druge zločine nad srpskim civilima nije niko odgovarao.

Video: Milanović i Plenković različito o ustaškom poviku za dom spremni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    28. septembar 2020 | 13:27

    Znaci ,ubijeni (Srpski civili)su zato sto su sami na sebe izvrsili agresiju.ako je i od ustasa,mnogo je

  • Blok

    28. septembar 2020 | 13:30

    Kod ujaka ništa novo; u ciklusima se ponavlja neizlečiva bolest "srbomrska!

  • Fis

    28. septembar 2020 | 13:18

    U ratu ima nevinih zrtava na obe strane a ima i krivih na obe strane, vi nastavite tu politiku mrznje i videcete dokle ce te stici, sami sebe ce te unistiti, moli te boga sto ste usli u EU i sto vas je pomagala godinama i zbog toga je i standard kod vas malo bolji, ali sa takvom politikom nema vise napred, zivi bili pa videli!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA