• 5

Trojica Srba osuđena na 21 godinu zatvora za zločine u Hercegovini

, Telegraf

Krivično veće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je nekadašnjeg zapovednika straže u zatvoru u Bileći Borisa Bošnjaka na 10 godina zatvora, a stražare Miodraga Grubačića i Iliju Ðajića na zatvorske kazne u trajanju od od pet odnosno šest godina

  • 5
Zatvor

Foto: Pixabay

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas trojicu pripadnika Vojske Republike Srpske na ukupno 21 godinu zatvora za ratne zločine nad zarobljenim Hrvatima i Bošnjacima s područja Hercegovine koje su počinili kao zapovednik i stražari u zatvoru u Bileći.

Krivično veće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je nekadašnjeg zapovednika straže u zatvoru u Bileći Borisa Bošnjaka na 10 godina zatvora, a stražare Miodraga Grubačića i Iliju Ðajića na zatvorske kazne u trajanju od od pet odnosno šest godina.

Prema optužnici oni su učestvovali u prebijanju zatvorenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći i omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike, prenosi Hina.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovednika straže u tome zatvoru.

Optuženi su delimično oslobođeni optužbe da su u okviru napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac vršili progon i nečovečno postupali u nameri nanošenja velike patnje kod više osoba čime bi počinili krivično delo zločina protiv čovečnosti.

Za zločine u Bileći počinjene 1992. godine ranije su pravosnažno osuđeni pripadnici Vojske Republike Srpske Goran Vujović na šest, Miroslav Duka na 12 i Željko Ilić na pet godina zatvora.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, prebijanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bazbednosti i Ðačkom domu u Bileći, kada je jedan od zarobljenih umro od posledica prebijanja.

Za Miroslavom Dukom koji se nije odazvao na poziv sudskih tela za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne raspisana je poternica.

Video: Majka ubijenog Stefana nakon presude: Kazna je preblaga, mora da se menja zakon

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade ilić

    A zapovednici u Mitrovica u Zabela kad će oni odgovarati

  • Boban

    Kad su Srbi u pitanju kaznjavanje ide veoma brzo i efikasno. Kod ovih drugih to traje malo duze.

  • Hm

    Kadija te tuzi kadija ti sudi !!!! Sta je sa ubicama Srpske porodice gde je decak preziveo prvo streljanje a nazalost drugo nije ,u okolini Konjica ?????

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima