Pompeo stigao u Dubrovnik: Nikud ne ide bez maske, tvrdi da je negativan na koronu

Pompeo poručio da se oseća sjajno

  • 0
Majk Pompeo Dubrovnik Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u Dubrovnik, a novinarima je rekao da je negativan na korona virus i da se oseća sjajno na početku jednodnevne posete Hrvatskoj. Prvi čovek američke diplomatije stigao je na aerodrom u Dubrovniku iz Italije gde je takođe boravio u službenoj poseti u sklopu svoje evropske turneje.

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp obavestio javnost da je pozitivan na koronu, Pompeo i njegova supruga u avionu su testirani na virus i oboje su bili negativni. Državni sekretak se sa Trampom poslednji put sreo sredinom septembra.

Pompea je u Starom gradu dočekao hrvatski ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman, a nakon šetnje Stradunom posetili su Memorijalni centar Rona Broauna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsednika Bila Klintona, tragično stradalom 1996. u padu aviona u blizini aerodroma Čilipima. Uz Brauna je poginula i cela delegacija s 34 osobe.

Majka Pompea očekuje susret s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem. Nakon što pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije rešeno tri decenije, Pompeo bi u Dubrovniku mogao da objavi da je Hrvatska ispunila uslov za njihovo ukidanje - manje od tri odsto odbijenih zahteva. Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju da imaju vizu su Rumunija, Bugarska i Kipar.

Na susretu u Dubrovniku biće reči i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dve države, trebalo bi da vlasti sa Pompeom razgovaraju i o kupovini borbenih aviona

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA