Snimao migrante koji su mu provalili u vikendicu i založili nameštaj da se ugreju: Užas kod Bihaća

Migranti se ponašali kao kod svoje kuće

  • 1
Migranti Bihać vikendica Printscreen Facebook/Kazablanka Kaffe Bar
Migranti Bihać vikendica Printscreen Facebook/Kazablanka Kaffe Bar

Bezbednosna situacija u Unsko-sanskom kantonu, zbog naglog zahlađenja i dolaska kišovitog vremena, mogla bi se značajno da se pogorša, s obzirom na to da veliki broj migranata nema rešeno pitanje smeštaja. Iz policije su potvrdili kako je poslednjih dana sve veći broj prijava građana o provalama i nezakonitom boravku migranata u stambenim i drugim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše, prenosi Zvornik Danas.

Jedan takav događaj postao je viralan, kada je vlasnik vikendice u naselju Izačić, nadomak Bihaća, u svom objektu zatekao dva migranta koji su provalili.

Na snimku, koji je potom okačio na društvenim mrežama, su dvojica muškaraca koji na podu vikendice lože vatru od parketa i delova nameštaja i tako pokušavaju da se ugreju.

U želji da ih preplaši, zaključao je vrata vikendice i zapretio da će je zapaliti, nakon čega su migranti, koji su rekli da su iz Irana, provalili vrata i pobegli.

U proteklim mesecima u šumama nadomak Bihaća i Velike Kladuše nikao je veliki broj divljih kampova u kojima borave ilegalni strani državljani i koji su im polazište za odlazak u „gejm“, odnosno pokušaj prelaska granice s Republikom Hrvatskom.

- Dolaskom kišnog vremena i hladnijih dana veliki broj migranata koji su u šatorima krenuće u urbana područja, kako bi tamo pronašli sklonište i hranu. To će se neminovno odraziti i na sigurnosnu situaciju – istakao je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

U ovom trenutku najveći problem je nedostatak smeštajnih kapaciteta za migrante, a on je posebno izražen nakon što su vlasti u Unsko-sanskom kantonu zatvorile prihvatni centar „Bira“.

Iako su međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom zatražile njegovo ponovno otvaranje, premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kažu kako o tome nema govora. Podršku im pružaju i građani Bihaća koji se svakodnevno okupljaju ispred „Bire“, dok u Velikoj Kladuši meštani protestuju ispred „Mirala“ i traže zatvaranje tog kampa i izmeštanje migranata van teritorije opštine.

Gradski većnik u Bihaću Sej Ramić kaže kako zabrinjava ono što se poslednjih dana dešava oko „Bire“.

-‘Bira’ je zatvorena, ali nas zabrinjava šta se oko nje dešava. Iako je prazna, radnici još dolaze, pravi se hrana i odnosi migrantima u druge centre, ali kontejneri još ne izlaze. Šta čekaju s kontejnerima, zašto ih ne prevezu u Lipu i završe posao oko zatvaranja ‘Bire’ – pita se Ramić.

Kada je u pitanju prihvatni kamp u Lipi, tamo je trenutno smešteno hiljadu korisnika, a iz IOM-a kažu kako su time kapaciteti tamo potpuno iskorišćeni.

Tako ne misle u Operativnoj grupi za migrantsku krizu USK i smatraju kako se u Lipu u ovom trenutku može smestiti do 3.000 migranata. U međuvremenu, migranti i pored mera zabrane i dalje pristižu na ove prostore i sada je već očito da su pred Unsko-sanskim kantonom novi problemi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA