Šta Albanci traže od Krivokapića i Crne Gore: Luku u Ulcinju, program na TVCG, izmene više zakona...

Dokument koju je Albanska lista predala sadrži 20 primarnih zahteva

  • 61
Ulcinj, Crna Gora Foto: Shutterstock

Lideri Albanske liste Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj u četvrtak su razgovarali sa mandatarom za sastav nove vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem,i uručili mu dokument sa primarnim zahtevima.

Dokument sadrži 20 primarnih zahteva, a prvi je investicije na područjima gde žive Albanci od najmanje pet odsto godišnjeg kapitalnog budžeta, kao i da tim budžetom upravljaju predstavnici Albanske liste.

Drugi zahtev je decentralizacija centralne vlasti u sferi prostornog planiranja, razvoja, školstva, zdravstva, policije, povećavajući kompetencije opština u roku od 24 meseci.

Albanska lista traži i sprovođenje zakonskih odredbi za povraćaj Maslinade u Valdanosu i donošenje posebnog zakona za Valdanos, kao i novi zakon o morskom dobru, koji će povratiti nadležnosti opštinama u upravljanju morskim dobrom, sve u roku od 12 meseci.

Uz to traže i redefinisanje granica i promena prostornih planova za nacionalne parkove tokom 2021. godine. Isti rok su postavili i za proporcionalno učešće albanske nacionalne manjine u svim javnim organima i institucijama.

Traže i završetak procesa raspodele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, u roku od 3 meseca i funkcionalizovanje porodilišta u Ulcinju, plovnost Bojane, zaštitu Solane Ulcinj i osiguravanje finansijskih sredstava za njeno redovno funkcionisanje.

Jedan od zahteva je i poništavanje odluka o privatizaciji gde se nisu ispoštovali osnovni ugovori, kao i izmena Izbornog zakona sa posebnim akcentom na osiguranju garantovanih mandata za Albance.

Zdravko Krivokapić Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Traže i da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz teritoriju Ulcinja i uvođenje programa na RTCG na albanskom jeziku.

Među zahtevima su i izmena Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore, u roku od tri meseca, tako da se dozvoljava formiranje kluba poslanika manjinskih naroda sa samo jednim poslanikom.

Traže i osnivanje posebne kancelarije za prevod na albanski jezik.

- Za Albansku listu, članstvo Crne Gore u NATO, integracija u EU i priznavanje Kosova od Crne Gore su nesporne činjenice o kojima se ne raspravlja - piše u dokumentu.

Među zahtevima se našao i  jedan koji se tiče operacije "Orlov let", izvedenoj 9. septembra 2006, samo dan pre parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kada je policija na području Malesije uhapsila članove grupe osumnjičene da je planirala da “ugrozi ustavni poredak i bezbednost države”.

Albanska lista tražila je “objektivno tretiranje kršenja prava Albanaca u Crnoj Gori” u prošlom periodu, sa posebnim osvrtom na uhapšene u ovoj akciji,

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar I.

    17. oktobar 2020 | 14:49

    Albanci imaju najveća prava u Srbiji,Crnoj Gori i Makedoniji. Dok su prava drugih u Albaniji najgora u evropi ili svetu.

  • Gile

    17. oktobar 2020 | 13:36

    Treba lepo da se ujedine balkanske zemlje, da se pošalju vojske do Tirane, osloboditi KiM, očistiti Makedoniju, Grčku, lepo pohapsiti albansku mafiju u kompletu, svu bagru na doživotnu, i to je to. Naravno unapred obavestiti amere, sklopiti neki ugovor sa njima, čisto da i oni nađu neku vajdu, i da nas zaborave nekih 15 dana. To je inače bajka, ali po meni najbolje rešenje.

  • Nexxx

    17. oktobar 2020 | 13:07

    Ovi bre imaju zahteve kao da ih ima 30% u CG. Pa gde ste bili do sada,kako to sve nikad Milu ne zahtevaste?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA