≫ 

Nove mere u Srpskoj: Nema muzike uživo, obavezne maske na otvorenom, ovako su rešili slave

Ministar Šeranić je kazao da je privatna okupljanja potrebno svesti na minimum, izbegavati sva okupljanja i poštovati ostale mere

  • 6
Bilbord, ljudi, maske, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije u Republici Srpskoj povodom pogoršanja epidemiološke situacije izazvane korona virusom, na kojoj su donesene nove mere.

Ministar zdravsta RS-a Alen Šeranić saopštio je građanima da su ove mere donesene s ciljem smanjenja i zaustavljanja širenja virusa.

Prva mera je zabrana izvođenja muzike uživo u ugostiteljskim objektima gde se služi piće i hrana.

Druga mera koja će biti na snazi do 16. novembra jeste ograničenje privatnih okupljanja na 10 osoba, a to važi za okupljanja poput venčanja, slava, krštenja i slično. Dakle, reč je o zabavama ili događajima na privatnim posedima.

U Republici Srpskoj uvodi se obavezno nošenje maski na otvorenom, a postoji izuzetak u tri slučaja; deca do sedam godina, osobe s posebnim potrebama i osobe koje obavljaju fizičke radove i sportske aktivnosti u okviru sportskih objekata. Kazna za nenošenje maske iznosi 100 KM, prenosi Klix.ba.

Štab za vanredne situacije je doneo preporuku svim poslodavcima, u javnom i privatnom sektoru, da uvedu režim rada od kuće, gde god je to moguće uspostaviti.

Ministar Šeranić je kazao da je privatna okupljanja potrebno svesti na minimum, izbegavati sva okupljanja i poštovati ostale mere.

Istaknuto je da se sve mere donose u cilju zaštite zdravlja ljudi, ali i ekonomije, kako ne bi morali ponovo uvoditi tzv. "lokdaun" odnosno zatvaranje restorana, kafića, tržnih centara i sl.

Da podsetimo, u poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je zaraza koronavirusom potvrđena kod još 245 osoba, a od posledica kovida 19 preminula su četiri pacijenta.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    20. oktobar 2020 | 17:26

    Срби су и под Турцима Крсну славу прослављали па би их ви сада ограничавали а поједини као да су једва дочекали. Покварили су нам били Васкрс е крсну славу ми дирати нећете !!! Код мене буде више од 10 гостију и сви су веома савјесни да ни под тачком разном нигдје не иду уколико било какав симптом имају, па ето казните ме!!!

  • Istina boli...

    20. oktobar 2020 | 16:18

    To šta ću ja da slavim u svojoj kući i kako je moja stvar i ko god da mi nepozvan zakuca na vrata dobiće šut u dupe pa makar bio i u uniformi.

  • Ccc

    20. oktobar 2020 | 16:21

    Sve ovi pregledaju od srbije! Pa bruke jedne, sto onda održavate izbore uskoro! Da se sto pre ustolicite!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA