• 6

Tuga u osječkom zoo vrtu: Lavica sama sebi odgrizla šapu, kamere sve snimile, morali da je uspavaju

, Telegraf

Veterinar je procenio kako bi lavicu bilo najbolje uspavati s obzirom na to da kod takve povrede sledi amputacija noge, a veoma često i sepsa u postoperativnoj fazi

  • 6
Lav, lavica

Foto: Pixabay.com

Proteklog je vikenda osječki Zoo-vrt ostao bez 14 godina stare lavice. Nad njom je obavljena eutanazija jer je, trpeći neurološki ispad, sama sebi odgrizla deo noge koju zbog pareze nije osećala. Povreda je bila značajna i veterinari vrta nisu mogli da je saniraju pa je životinja na kraju eutanazirana iako lavice u zatočeništvu mogu da dožive i 30 godina života.

U javnost je potom 'iscureo' video snimak nepoznatog autora koji tvrdi da je lavica danima trpela zbog pareze zadnje noge pa ju je zbog toga, autodestruktivno, izgrizla. Navodno je uprava zoo-vrta vezano za taj problem više puta upozoravana ali, lečenju životinje se pristupilo tek kada je bilo prekasno.

Naime, još početkom septembra primećeno je da lavica ima problema prilikom hranjenja zbog upaljenih vilica. Dobila je antibiotike jer su veterinari posumnjali na paradentozu. Jedno kratko vreme bila je dobro ali, problemi su se nastavili pa je 16. septembra povrgnuta anesteziji kako bi je detaljno pregledali.

Utvrđeno je da lavica ima granulom u dva kutnjaka i da je to već postalo hronično, a i očnjaci su joj bili istrošeni. Iako se iz anestezije probudila bez poteškoća, već idućeg dana primećeno je da nešto ipak nije u redu. Lavica nije mogla normalno da se kreće jer joj je zadnja desna noga bila delimično oduzeta. Novi pregled je pokazao da se radi o parezi koja je usledila kao posledica anestezije.

- Oporavak od pareze kod životinja traje oko 2 meseca tokom kojeg životinja prima adekvatnu terapiju koja sprečava pojavu autodestrukcije. Terapija je odmah i primenjena i davala je zadovoljavajući rezultat kroz prvih mesec dana od pojave pareze. Tek se tada kod lavice pojavljuju trnci u nozi koji izazivaju autodestruktivno ponašanje kada je 13 ili 14. oktobra odgrizla sebi metatarzalni deo zadnje desne noge. Čim je taj problem uočen pojačana je terapija koja je za svrhu imala da spreči dalji proces autodestrukcije ali, on do 17. oktobra nije dao željeni rezultat. Lavica tokom zdravstvenih komplikacija nije bila prepuštena sama sebi nego je lečenje, kako je navedeno i u veterinarskom izveštaju, kontinuirano trajalo od septembra - rekao je Vjeran Marijašević, portparol zoo-vrta u Osijeku.

Veterinar je procenio kako bi lavicu bilo najbolje uspavati s obzirom na to da kod takve povrede sledi amputacija noge, a veoma često i sepsa u postoperativnoj fazi.

- Zbog toga što je ishod lečenja u ovakvim slučajevima neizvestan, a lečenje dugotrajno i povezano s patnjama, uzimajući u obzir dob i dobrobit životinje, donesena je zajednička odluka o eutanaziji - stoji u izveštaju veterinara..

Osječki zoo-vrt sada ima samo još jednog mužjaka lava. Do sada ovaj vrt nije imao sreće sa lavovima, odnosno sa odgovarajućom negom za iste.

Kako pišu mediji, i 2007. godine bio je problem sa njima kada je tadašnja upravnica vrta odlučila dva tek rođena lavića da stavi u male kaveze u zidanom objektu iako u spoljnom delu imaju svoj veliki kavez. Lavići su se razboleli. Iako su već bili gotovo dve godine stari tresle su im se noge dok stoje, dlaka im je delimično otpala, bili su bez odgovarajuće ishrane i vitamina, a za jednog se sumnjalo da je i slep.

I tada se razmišljalo o eutanaziji ali, jedan lavić je uginuo, a drugi se oporavio čim su ga stavili u njegovu nastambu. Njihovog oca Igora, kralja osječke lavlje nastambe, tadašnja upravnica je dala na kastraciju pravdajući to mišlju da je upravo tata lav na svoje potomke preneo genetski poremećaj. Ironično, nakon kastracije, lav Igor ostao je bez svoje raskošne grive i više je nalikovao na staru lavicu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana Zemun

    Ajde ne se*ite,posto hvala Bogu pa smo mi Srbi normalni i ne drzimo zivotinje u KAVEZU i ko zna kako ih lecimo,odrzavamo,kad svaka zivotinja u vrtu izgleda jako tuzno i depresivno. Ljudi su zlo!

  • Mile

    Zivotinje su skapirale gde zive u lepoj njihovoj !

  • Lejla

    Mac, mac...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima