≫ 

Crnogorci jedini u svetu postavili video nadzor na brodu mornarice, svi se pitaju zašto

Crnogorski mediji spekulišu da bi motiv za ovo mogao bi da bude skandal sa pokušajem šverca više od 60 kilograma kokaina vrednog preko pet miliona evra

  • 4
Nadzorna kamera, nadzor, posmatranje, snimanje Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorsko Ministarstvo odbrane postavilo je kamere za sistem video nadzora na školskom brodu Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaku “Jadran”, pišu podgoričke "Vijesti".

Kamere su, kako su “Vijestima” saopštili dobro upućeni izvori iz posade broda, postavljene na više mesta na spoljašnjem delu i unutrašnjosti “Jadrana”, pa jedan broj njih obuhvata i prostor van broda, odnosno operativnu obalu na kojoj je “Jadran” privezan.

Kamere su instalirane na kormilarnici koja je na tzv. manevarskoj (najvišoj, potpuno otvorenoj) palubi jedrenjaka, pri čemu je jedna usmerena ka krmenom delu broda, a dve su orijentisane prema pramcu i delimično levom i desnom boku broda.

Četvrta sigurnosna kamera postavljena je u strojarnici “Jadrana”.

"Vijesti" navode da Iz Ministarstva odbrane, ni posle više od mesec dana, nisu odgovorili na pitanja podgoričkog dnevnika u vezi sa motivima za postavljenje video nadzora na “Jadranu”, prenosi Tanjug.

Razlog trgovina kokainom?

Iz resora ministra Predraga Boškovića nisu odgovorili ni na pitanje da li je na “Jadranu” istovremeno sa nadzornim kamerama, postavljeno i vidno upozorenje da su pojedini prostori na tom brodu i njegovoj neposrednoj okolini pod stalnim video nadzorom, kako bi i osobe koje ne pripadaju posadi broda, a zbog raznih potreba dolaze na “Jadran”, bile upoznate sa činjenicom da ih tada snimaju sigurnosne kamere.

Motiv za neuobičajeno postupanje kada su ratni brodovi u pitanju (a školski brod “Jadran” iako je reč o nenaoružanom jedrenjaku, formalno-pravno je ratni brod) mogao bi da bude skandal sa pokušajem šverca više od 60 kilograma kokaina vrednog preko pet miliona evra, koji je otkriven i sprečen 19. aprila prošle godine, ocenjuju "Vijesti".

Vojna i civilna policija tada su, neposredno pre nego što je “Jadran” sa ukrcanim studentima Pomorskog fakulteta Kotor trebalo da iz Tivta isplovi na unapred planirano međunarodno krstarenje za Tursku i Grčku, upali na brod i skriveno u privatnim kasetama dvojice članova posade broda, starijih vodnika Duška Radenovića i Miloša Kulića, pronašla ukupno 56 pakovanja sa 60 kilograma kokaina visoke čistoće, dva pištolja sa izbrisanim serijskim brojevima i 52 komada municije, podsećaju "Vijesti".

Jedini u svetu

Ipak, podgorički list navodi "da ni u jednoj drugoj mornarici na svetu do sada još nije zabeležen sličan primer da se na ratnom brodu postavljaju nadzorne kamere, mimo kamera i mikrofona instaliranih na komandnom mostu, a koje služe u sklopu VDR (voyage data recorder) sistema za dokumentovanje načina na koji se u navigacijskom smislu, brod vodi po moru".

Na “Jadranu” nije instalirana takva VDR kamera, ali zato jesu četiri klasične nadzone kamere koje snimaju manevarsku palubu broda, deo njegove najbliže okoline, kao i brodsku strojarnicu.

Iako je “Jadran” tokon čitave svoje 87-godišnje istorije najviše i najneposrednije vezan upravo za Tivat koji mu je bio i dugogodišnja baza, Ministarstvo odbrane i komanda Mornarice VCG pre skoro godinu dana izmestili su taj brod iz Tivta.

Brod je sa stalnog besplatnog veza na tivatskoj gradskoj rivi Pine gde “Jadran” ima i besplatno snabdevanje strujom i vodom, prebačen na gat putničkog terminala Luke Bar.

Tamo, za razliku od Tivta, “Jadran” nije “na oku” građana, niti mu se oni mogu da se približe s obzirom na to da je brod u delu Luke Bar gde važe stroga bezbednosna pravila, jer je reč o međunarodnom graničnom prelazu, dodaju "Vijesti".

Inače, "Jadran" je trenažni jedrenjak koji je porinut 1931. godine u Hamburgu za potrebe Jugoslovenske kraljevske ratne mornarice, a danas se nalazi u posedu Vojske Crne Gore.

Video: Krijumčari doživeli brodolom, a spas im je bio kokain koji su dilovali. Nisu služili vojsku u mornarici SFRY i država naslednica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    22. oktobar 2020 | 07:12

    Pa zar imaju jos neki brod osim Jadrana? Tj onaj sto je prebacen u trgovacku flotu pa donosi 3 tone kokaina po turi iz Venecuele

  • zoks

    22. oktobar 2020 | 08:26

    Da su ostali u zajednici sa Srbijom sad bi po glavi stanovnika bili evropska pomorska sila.

  • Lejla

    22. oktobar 2020 | 12:55

    Poneki mornar možda ostane bez lađe, ali bez mora to je izuzetan peh...e moji panonski mornari...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA