≫ 

U Crnoj Gori nestašica materijala za testiranje: Na obradu čeka 2.500 testova

Epidemiolog je situaciju opisao kao "komplikovanu i zahtevnu za njihov zdravstveni sistem"

  • 2
Test koronavirus maska Foto: Tanjug/AP

Zbog nedostatka potrošnog materijala u Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) trenutno na obradu čeka 2.500 testova, kazao je Radiju Crne Gore epidemiolog dr Milko Joksimović. Epidemiološku situaciju u Crnoj Gori ocenio je veoma ozbiljnom, ali i komplikovanom i zahtevnom za njihov zdravstveni sistem.

- Trenutno je oko 2.500 testova na čekanju. Znači da oni čekaju dok se drugi rade i da oni postepeno ulaze u proceduru. To je nažalost dovelo do toga da određeni broj uzoraka čeka do sedam dana da se uradi. Mi pokušavamo da imao prioritete, da se najpre urade bolnički uzorci ljudi koji su u teškom stanju, zatim onih koji treba da budu hitno primljeni u bolnice zbog drugih nekih stanja nevezan za kovid i nakon tog rade se oni da kažem nižeg prioriteta. Najveći broj uzoraka na čekanju su onih koji su upućeni iz kovid ambulanti, koji su dobrog stanja i leče se kućama - kazao je Joksimović.

Poslednjih dana Institut je imao problema sa potrošnim materijalom, potvrdio je za Radio Crne Gore dr Joksimović. On dodaje da je razlog tome velika potražnja u celom svetu.

On ističe da je jedan deo potrošnog materijala stigao i očekuje da se narednih dana testovi brže rade.

- Jedan deo tog potrošnog materijala je stigao što bi trebalo da se odrazi na to da ćemo narednih dana brže raditi određeni broj testova i da ćemo našim ljudima u laboratoriji omogućiti da jedan deo posla rade automatizovano pa će biti blago rasterećeni i da će se ubrzati broj analiza - kazao je Joksimović.

Sve količine potrošnog materijala, kao dodaje, nažalost nisu stigle, prenosi Rtcg.

- Situacija na tržištu je veoma kompleksna. Najveći broj potrošnog materijala je inostrane proizvodnje iz Nemačke, Južne Koreje ili drugih zemlaja i te zemlje najpre treba da zadovolje svoje potrebe - kazao je Joksimović.

Epidemiološku situaciju u Crnoj Gori dr Joksimović ceni složenom i komplikovanom, zahtevnom za zdravstveni sistem i ozbiljnom za sve građane.

- Postoje neki pokazatelji koji ulivaju neki blagi optimizam za pojedine lokalne zajednice ali na nivou države ne bih se usudio da kažem da je situacija značajno bolja. Možemo reći da poslednjih desetak dana nije gore nego je bilo, da je stabilan trend visokog pobolevanja ali u nekim lokalnim zajednicama pokazuju se neki značajni pomaci ali opet na nivou države situacija je i dalje veoma ozbiljna - kazao je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje.

On dodaje da broj umrlih u odnosu na broj obolelih u Crnoj Gori nije toliko veliki i kvalitet zdravstvene zaštite u zemlji ocenjuje vrlo dobrim.

- Letalitet je negde 1,6 procenata što se smatra među boljima generalno na evropskom nivou što opet znači da je kvalitet zdravstvene zaštite bio vrlo dobar. 275 umrlih od početka epidemije u Crnoj Gori, tu dominantno jesu osobe starije od 60-70 godina i ono što se zna je da je starost najveći faktor rizika. Među preminulima imali smo i 11 osoba uzrasta između 40 i 49 godina, dve osobe mlađe od 40 i 34 preminule osobe starosti između 50 do 59 godina - zaključio je Joksimović.

Video: Lončar: Spremamo se za najgori scenario, Arena primila prve kovid pacijente

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA