• 63
 ≫ 

Matematičar iz Banjaluke rešio problem star 40 godina: "Od sreće nisam spavao"

 ≫ 

Mnogi su pokušavali da reše ovu neodumicu, ali samo je Nebojša uspeo

 • 63
Nebojsa Djuric

Foto: Facebook/Nebojsa Djuric

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci, rešio je matematički problem star više od 40 godina, koji su godinama pokušavali da reše mnogo poznatiji matematičari širom sveta.

- Nakon što sam radio na problemu više od dve godine, saznanje da je potvrđena moja teorija mi je donelo toliko sreće i adrenalina da nisam mogao da spavam dva dana - priča za "Nezavisne" ovaj 31-godišnji mladi matematičar koji je rodom iz mesta Blatnica, kod Teslića.

Priča da uprkos puno obaveza koje ima i na fakultetu, ali i privatno, pandemija virusa korona mu je omogućila da se potpuno posveti ovom problemu.

- Svoj zadatak sam pre nekoliko meseci poslao Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje reference iz matematike na svetu, i on je rekao da se ne može reši ovaj problem. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspešno završim - kaže Đurić.

Najbolji matematičari sveta su pokušali dati odgovor na otvoreno pitanje "Da li postoji jedinstveno rešenje inverznog problema Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u opštem slučaju". Mnogi od njih su svoja naučna istraživanja bazirali na pretpostavci da jedinstveno rešenje postoji, dok je Đurić kontraprimerom dao negativan odgovor.

- Ova teorija mi je inače u doktorskoj disertaciji, ali nisam mogao da očekujem da ću uspeti da rešim ovaj kompleksni problem. Treća sam godina doktorskih studija i nadam se da sam potvrđivanjem ove teorije pri kraju - ističe Đurić.

Rad je objavio u časopisu "Applied Mathematics Letters" zajedno sa ruskim matematičarem Sergejom Buterinom, koji je podržao ideju kontraprimera.

Matematika

Foto: Pixabay

Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.

- Ovo mi je tek drugi rad na CSI listi iz ove oblasti. Trenutno još nemam dovoljno iskustva da napišem rad svetskog nivoa i zbog toga sam ovo poslao Sergeju Buterinu, koji je veliko ime u svetskoj matematici, koji me podržao, ali sve sam uradio sam - pojašnjava Đurić.

Prema njegovim riječima, ovaj rezultat je veoma važan, ne samo za njega lično i Univerzitet u Banjaluci, već i za buduće generacije matematičara koji stasavaju u Republici Srpskoj.

- Nadamo se da ćemo oformiti jedan jako dobar tim matematičara u RS koji će da igra na svetskom nivou, jer se ovim otvorilo puno prostora za rešavanje problema i postizanje novih rezultata - naveo je Đurić.

Ističe da je ljubav prema matematici dobio najviše zahvaljujući tome što od malih nogu igra šah, u kome je osvajao mnogobrojne nagrade, jer su šah i matematika povezani.

- Dok je trajala procedura u vezi s prihvatanjem ovog mog rada, nastavio sam da radim na sledećem problemu, koji će, nadam se, takođe biti vrhunski rezultat u oblasti matematike na svetskom nivou. Smatram da je ovo tek početak moje naučne karijere koju sam oduvek priželjkivao - kaže Đurić.

Zahvalio je prvenstveno Goranu Trbiću, dekanu PMF-a, koji ga je oslobodio plaćanja doktorskih studija, koji su veoma skupi, kako bi mogao nastaviti svoju ljubav prema matematici.

- Ovo je samo podstrek za dalji rad. Mora se priznati da Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Univerzitet u Banjaluci pokazuju iskrenu želju da pomognu nauci kroz nagrađivanje naučnih radova. U četvrtak sam dobio nagradu UNIBL za rad koji sam objavio prošle godine na CSI listi - istakao je Đurić.

Šta je SCI lista?

 

"Science Citation Index" (SCI) je lista časopisa koji imaju impakt faktor (faktor uticajnosti) i zapravo je zbir više pojedinačnih SCI lista po naučnim disciplinama, koje svake godine priprema i objavljuje kompanija "Tomson Rojters".

Video: Ovo je dečak iz Čačka koji može da izvuče koren iz bilo kog broja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zz

  31. oktobar 2020 | 09:01

  Bravo zemljak. Imaces 5 komentara da si usao u zadrugu imao bi 25 000.

  79
  3

  Podelite komentar

 • Svaka čast

  31. oktobar 2020 | 11:44

  I mladom matematičaru i autoru teksta! Bar nešto pametno i značajno da pročitamo ( značajno jer rešenje ovog problema ima primenu u aeronautici,astrofizici...). A ne svaki dan da čitamo o istetoviranim majmunima i prosti*****ma koje su zavijene u foliju starlete.

  72
  4

  Podelite komentar

 • Mld

  31. oktobar 2020 | 09:34

  Svaka cast majstore, dobri čoveče. Ti treba da budes uzor mladima a ne ku....i mafijasi raznih rijalita!

  67
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA