≫ 

Građani se opraštali od Amfilohija satima nakon sahrane: Ljubili krst i kriptu u kojoj počiva

Vernici iz čitave Crne Gore ali i Srbije došli su u Podgoricu da odaju počast i isprate mitropolita

  • 13

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a građani se i nekoliko sati nakon sahrane opraštaju od njega.

Na snimku se vidi kako građani, među kojima ima i dece, odaju poslednju počast mitropolitu, koji je preminuo u petak, 30. oktobra.

Neki od njih poljubili su krst i kriptu u kojoj je on sahranjen.

Mitropolit Amfilohije sahranjen je danas u prisustvu budućeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, te brojnih građana.

Od mitropolita, koji je bio voljen i poštovan, ali i kritikovan i osporavan, oprostilo se hiljade građana, koji su mu od juče u mimohodu odavali poslednju poštu.

Na sahrani su govorili patrijarh srpski Irinej, pisac i akademik Matija Bećković, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mandatar Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

Nakon oproštajnih govora, kovčeg je podignut, a tokom molitvenog hoda, narod je uzvikivao "Ne damo svetinje". Potom su posmrtni ostaci uneti u Hram i spušteni u kriptu do groba koji je pripremljen za života mitropolita Amfilohija.

U nekoliko crnogorskih opština dan sahrane mitropolita je proglašen danom žalosti, kao i u nekim opštinama u Republici Srpskoj.

Iako je mandatar Krivokapić od tehničke vlade tražio da se povodom smrti mitropolita proglasi dan žalosti u Crnoj Gori, takva odluka nije doneta.

Video: Matija Bećković: Crna Gora sada ima svoja tri jerarha a jedan od njih je Amfilohije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spas

    1. novembar 2020 | 20:01

    Oprasta se casni i verni narod, ali nema predsednika Drzave da isprati svoga Mitropolita. Zalosno, da ne moze zalosnije. Da li ovo ima igdje?

  • Mihajlo

    1. novembar 2020 | 19:57

    A u Srbiji nigde dan žalosti. Sramota ! Svi su veći Srbi, i crnogorci i bosanci od nas.

  • Kole@

    1. novembar 2020 | 21:47

    Kakav je to način daje mitropolit običan čovek! Ako je bilo ko učinio nešto korisno za narod to nemože biti običan čovek! Al je zaista žalosno što nije proglašeno dan žalosti to nije običan čovek nego naš velikan svetinje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA