Crna Gora zatvara škole i kafiće u više gradova: Mere na snazi već u petak

Mere će biti na snazi najmanje dve nedelje

  • 0
Kafić restoran ljudi maske koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, tokom narednih 14 dana doći će do implementacije strožih mera u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, saopšteno je iz Instituta za Javno zdravlje Crne Gore.

Te četiri opštine prešle su danas prešle u grupu tri, odnosno u tim opštinama se zatvaraju škole i ugostiteljski objekti, a zabranjena su i okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Eksponencijalni rast broja novoobolelih koji je stigao kao posledica nepoštovanja mera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, zahtevao je da Institut za javno zdravlje danas izvrši raniju procenu vrednosti stopa kumulativne incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine).

Metodologijom koja podrazumeva “sistem semafora”, predviđeno je, kako su naveli iz IJZ-a, da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-dnevnom periodu.

- Važno je istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procena vrši i ranije, posebno kada obolevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori - naveli su iz IJZ-a.

Ranija procena vrednosti stopa kumulativne incidencije uzela je u obzir sve slučajeve infekcije registrovane u periodu između 21. oktobra u 00:00 časova zaključno sa 3. novembrom u ponoć, saopšteno je iz Instituta.

S primenom mera će se započeti u petak, 6. novembra, u ponoć, a implementacija ne treba biti kraća od 14 dana.

- Kako bi se održao ritam praćenja situacije na terenu i pratio efekat implementacije mera, Institut će nastaviti sa redovnim objavljivanjem 14-dnevnih opštinskih stopa incidencije subotom pre podne. Nova procena će biti izvršena u subotu, 7. novembra, nakon čega ćemo obavestiti javnost o daljim koracima - naveli su u saopštenju.

Institut za javno zdravlje, kako su naveli, predlaže mere koje su najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja.

- Izuzetno smo svesni i ostalih implikacija koje mere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih meseci - zaključili su u IJZ-u.

Video: Lončar: U Beogradu imamo mesta za danas i sutra, alarmantno u Kraljevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA