Slovenci uvode nove mere protiv korone: Ukida se prevoz, zatvaraju radnje, venčanja samo uz dozvolu

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je i promene u graničnom režimu

  • 9
Slovenija, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 1.924 nova slučaja korona virusom, a preminula je 41 od bolesti COVID-19, što je najviše do sada, saopštila je danas vlada te zemlje i najavila nove mere.

Na konferenciji za medije ministar zdravstva Tomaž Gantar najavio je produžetak postojećih epidemioloških mera za još 14 dana, ali i uvođenje novih pa će se tako u naredne dva nedelje nastava u svim školama odvijati na daljinu, a vrtići će biti otvoreni samo za hitne slučajeve.

Zatvaraju se sve trgovine koje ne prodaju nužne potrepštine, a kao i u prvom talasu epidemije, obustavlja se javni prevoz. Neće se odvijati ni vožnje u autoškolama.

Zabranjena su i sva okupljanja, osim članova iste porodice ili zajedničkog domaćinstva. Venčanja su moguća, ali uz prethodnu dozvolu ministarstva rada.

Dosadašnje mere poput ograničenja kretanja unutar opštine produžuju se za još 14 dana.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je i promene u graničnom režimu koje će stupiti na snagu od ponedeljka. Više se ne dopuštaju izuzece da se vikendima ili unutar 48 sati može izaći iz i ući u Sloveniju bez negativnog testa ili karantina, a zabranjuje se i odlazak na poljoprivredno zemljište u susednu zemlju kao i poseta članova uže porodice iz Evropske unije ili područja Šengena u periodu od 72 sata.

Gantar je rekao i kako je vlada osigurala vakcine za 60 odsto stanovništva i da će je prvi primiti zdravstveni radnici i rizične grupe. On je istakao da je veliki problem to što je porastao broj inficiranih radnika u zdravstvu.

Prema modelima koje ima vlada, zaražen je svaki 22. stanovnik Slovenije, pa je Gantar ocenio kako je za suzbijanje epidemije u ovom trenutku ključno smanjenje kontakata između članova različitih kućanstava, piše 24ur.

Video: Policija vodenim topovima na demonstrante u Ljubljani: Usledio razlaz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerty

    12. novembar 2020 | 19:20

    A Srbi zasedaju i mlate price u prazno.

  • Branko

    12. novembar 2020 | 23:54

    Pameti ljudi ,a ne kao nasi,jos imaju manji privredni rast od nas pet puta i ne mare da zatvore sve sto ie nepotrebno,a mi najaca ekonomija u evropi nesto se postapamo 😀😀😀😀

  • Jasmina M.

    12. novembar 2020 | 22:15

    Poludeću vise u Ljubljani...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA