≫ 

Ludilo u Hrvatskoj: Železničari trčali za vozom punim tereta koji je sam krenuo da juri niz prugu

Lokomotiva je sama krenula u pravcu drugog voza kod Lipovljana

  • 3
Voz, lokomotiva Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Za dlaku i pukom srećom u nedelju ujutro izbegnut je frontalni sudar dve lokomotive na pruzi Lipovljani u smeru Banove Jaruge u Hrvatskoj. Heroji koji su spasli stvar bili su ljudi sa železnice koji su bukvalno trčali za lokomotivom koja je vukla teret od 1.000 tona i koja je klizila ususret drugoj lokomotivi. Da stvar bude još gora, u "odbegloj" lokomotivi nije bilo baš nikoga, piše 24sata.

Naime, u priči koja zvuči kao da je izašla iz Alan Forda, odvijala se prava drama kada je nešto pre 8 sati mašinovođa na stanicu u Lipovljanima parkirao lokomotivu stranog prevoznika. Grdosija je to od oko 120 tona i iza sebe je, prema nezvaničnim saznanjima, imala kompoziciju vagona s kontejnerima teškima oko hiljadu tona.

Međutim, limeni div je odlučio u jednom trenutku da se "odmetne" pa se lokomotiva potpuno sama pokrenula. Sumnja se da mašinovođa verovatno nije osigurao i u potpunosti zakočio lokomotivu koja se pod svojom težinom počela kotrljati prugom sama od sebe.

Drugi voz "bežao u rikverc"

Da sve bude još gore, u susret njoj nailazila je druga lokomotiva jednog privatnog prevoznika. Na svu sreću, u ključnom trenutku se upalilo crveno svetlo te je mašinovođa privatnog prevoznika stao. Dok je čekao na crvenom semaforu, primetio je da mu u susret ide višetonska lokomotiva s kompozicijom kontejnera i da ne namerava da stane... Bio je priseban pa je krenuo u 'rikverc'. Odbegla lokomotiva ušla je na mesto gde je čas pre sa svojom lokomotivom stajao drugi voz.

U međuvremenu su železničari primetili da se prazna lokomotiva "odmetnula" i da se kreće otvorenom prugom pa su počeli da se trkaju sa vozom. U poslednji tren uskočili su na kompoziciju i na zadnjem vagonu povukli kočnicu i zaustavili voz.

Odbegla lokomotiva i lokomotiva sa mašinovođom zaustavile su se 20-ak metara jedna od druge.

U sisačkoj policiji potvrdili su kako je u nedelju obavljen uviđaj. Do incidenta je došlo prilikom primopredaje smena kada je mašinovođa koji je došao u jutarnju smenu primetio udaljavanje lokomotive, pa potom žurno reagovao, potvrdili su u policiji i najavili da će ujutro biti više službenih informacija.

Da je došlo do incidenta potvrdili su i u železnicama.

- U nedelju u 7:41 sati došlo je do vanrednog događaja u stanici Lipovljani. Pruga na deonici Lipovljani – Novska bila je zatvorena za saobraćaj do okončanja policijskog uviđaja u 13:26 sati - odgovorili su.

Video: Železnička nesreća u Nišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA