Svjetlani lekari zaboravili dva metra gaze u stomaku nakon carskog reza: U pitanju serijska greška?

Sudski veštak koji je danas saslušan kaže da je u pitanju serijska greška i nepažnja lekara. Svjetlani zbog ovog propusta odstranjen deo tankog i skoro kompletno debelo crevo

  • 1
hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest Foto:Ilustracija: Pixabay

U nastavku suđenja Sanji Stevanović, lekaru ginekologu, i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, u Osnovnom sudu u Bijeljini, a koje optužnica tereti za nesavesno pružanje lekarske pomoći pacijentkinji Svjetlani Đurović u čijoj trbušnoj duplji je nakon obavljenog carskog reza u avgustu 2016. godine ostala kompresa dužine oko dva metra, saslušan je sudski veštak Igor Hudić iz Tuzle, specijalista ginekologije i akušerstva, kojeg je angažovala odbrana optuženih.

Pojašnjavajući ukratko suštinu svog nalaza, doktor Hudić je istakao da savremeno akušerstvo više ne preporučuje i ne praktikuje upotrebu trbušne komprese prilikom obavljanja carskog reza, izuzev u ekstremnim slučajevima.

- Glavni operator je dužan nakon operativnog zahvata da izvrši reviziju operativnog polja, dok glavna instrumentarka pre zatvaranja trbušne duplje vrši popis korišćenog i nekorišćenog materijala. Prva instrumentarka je najodgovornija za materijal. Ona nadzire, odnosno prati broj gaza i ono što je dala glavnom operatoru mora joj biti vraćeno. U ovom slučaju napravljena je serijska greška glavnog operatora, glavne instrumentarke i pomoćnika instrumentara. Ovde je reč o nepažnji. Naravno, ovo je više hipotetsko pitanje, jer decidnog odgovora nema. Mogli su biti umorni ukoliko su imali više operativnih zahvata toga dana. Glavni operator postavlja trbušnu kompresu, dok mu prvi asistent u svemu pomaže. To su neke minimalne radnje u celom postupku. Glavni operator je šef operativnog tima i odgovoran je za sve postupke koji se urade ili ne urade tokom operativnog zahvata - pojasnio je sudski veštak, doktor Igor Hudić, prenosi Avaz.

Nakon prigovora branioca optužene Slađane Obradović, advokata Drage Višnjića na iskaz sudskog veštaka da on nije kompetentan da iznosi zaključak u svom pismenom nalazu o tome da najveću odgovornost ima glavni operator, kao i prva, odnosno glavna instrumentarka, koja nije prijavila pravo stanje materijala, sudski veštak Hudić je izjavio da je njegov zaključak proistekao iz operativnog nalaza u kome je navedeno da je „izvršena toaleta trbušne duplje i da je sve na broju“.

Veštak je izjavio da se svi članovi operativnog tima ponašaju kao „vojska u bolnici, da postoje činovi i hijerarhija, te da je odgovornost individualna“.

- Ovo je za sve nas mučna situacija. Tražio sam u svetskoj i domaćoj literaturi da li postoji procent ovakvih slučajeva i nisam ga našao. Ukoliko se i navodi negde da je kompresa bila duga dva metra, a negde 1,20 metara, suštinski to ne menja ništa - bio je decidan veštak Hudić.

U nastavku suđenja, koje je zakazano za 15. decembar, biće saslušani novi svedoci i izvršena nova veštačenja.

Branilac prvooptužene Sanje Stevanović, advokat Dejan Bogdanović pitao je sudskog veštaka bi li oštećena Svjetlana Đurović imala manje posledice po zdravlje da je prihvatila uput lekara za hospitalizaciju u bolnici od 22. septembra 2016. godine, na šta je on odgovorio da pacijent sam odlučuje o tome, „jer mi smo bolnica, nismo zatvor“. Hipotetički, rekao je, posledice po njeno zdravlje, kada je u pitanju procent invaliditeta, mogle bi biti manje da je četrdesetak dana ranije izvađena trbušna gaza iz njenog stomaka.

Podsetimo, kompresa je, kao strano telo u trbušnoj duplji, dovela do upale trbuha, tako da je dva meseca kasnije u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu izvršen složen, višesatni hirurški zahvat, nakon kojeg je Svjetlani Đurović odstranjen deo tankog i skoro kompletno debelo crevo.

To je izazvalo trajni poremećaj funkcije probavnog sistema i prouzrokovalo teže narušavanje njenog zdravstvenog stanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    20. novembar 2020 | 14:59

    Trajace ovo sudjenje,i trajace,i trajace - dok ne zastari...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA