Deda Zlatko dva puta nalazio velike količine novca i vraćao: Kako da uzmem, pa mučili se da zarade?

Penzioner iz Bjelovara smatra da novac nije najvažnija stvar na svetu

  • 1
Deda, starac

Foto: Shutterstock

Zlatku Andri (72) iz Bjelovara ni u jednom trenutku nije palo na pamet da uzme novac koji je u ponedeljak ujutro ispao nekome iz džepa na bjelovarskoj pijaci. Video je razbacane novčanice po podu i u prvi tren pomislio kako je reč o lažnom novcu. "Što ne pokupite taj novac", pitala ga je jedna prodavačica. "Pa nije moj", jednostavno je Zlatko, sagnuo se i podigao novac s poda, piše Mojportal.hr.

Zamolio je tu ženu da mu ga pomogne da prebroji novac kako bi posvedočila da nije uzeo ni kunu, seo je na svoj bicikl, odvezao se do policijske stanice i dao im novac. Zlatku ovo prvi put da je našao neki novac i vratio ga. Pre godinu i po kod jedno poznato marketa pronašao je pozamašnu svotu novca i predao je policiji.

- Novac nije najvažnija stvar na svetu. Osim rođenja sinova i unučadi, najveća mi je radost u životu bila osmeh jedne žene. Živela je u jednoj sobici 4x4 metra i ja sam joj pomogao da adaptira stan jer zbog svoje male penzije ona to nije mogla - kaže ovaj penzioner koji je davnih dana shvatio kako je u životu ipak najvažnije angažovati se za druge.

Četiri puta bio na ivici života i smrti, penziju sticao i u Nemačkoj

 

Zlatko je početkom 70-ih godina prošlog veka otišao u Nemačku gde je dobio posao u Mercedesu. Dvanaest godina kasnije vratio se u Bjelovar.

- Puno sam tamo radio kako bi svojoj porodici osigurao pristojan život. Kad sam se vratio, bio sam potpuno izgubljen. Nikako nisam mogao da se uklopim. Nisam visio po birtijama pa nikome nisam bio zanimljiv. Posao je tada bilo teško dobiti ako nisi bio podoban. Oboleo sam, završio u bolnici. Četiri puta sam gledao smrti u oči. I onda sam shvatio da nešto moram da promenim - kaže ovaj čovek.

Zlatko svaki dan obilazi grad na njegovom starom biciklu "Rog" kojeg je dobio od njemu potpuno nepoznatog čoveka u Međugorju. U poslednje dve i po godine je, tvrdi, s njim prešao gotovo 20.000 kilometara.

- Kad sam radio u Nemačkoj rekli su mi da auto u jednom danu potroši kiseonika koliko čovek u osam dana. Tako sam se ja odlučio na bicikliranje. Nakon što ceo dan jurim biciklom od porodice do porodice kojima treba pomoć, naveče stavim masku na lice i prošetam. Ne dam se ja, radiću dok me ruke i noge budu služile. Puno čitam. Zanima me Egiptologija, sve o Inkama, planinama, rekama, životinjama...

Zlatko na kraju kaže da se iskreno nada da će se policiji javiti osoba koja je izgubila novac.

- Ipak je neko podbočio svoja leđa da to zaradi - zaključuje čika Zlatko. Ipak, policiji se ta osoba još nije javila, piše Mojportal.hr.

Video: Mladić razbio kutiju sa prilozima za lećenje male Minje, uzeo novac i pobegao: Traži ga policija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA