Zaev se dodvorava Bugarima: "Imamo zajedničku istoriju, Jugoslavija nas je podelila"

Premijer Severne Makedonije tvrdi da je Jugoslavija odgovorna za pogoršanje odnosa sa Bugarima

  • 20
Zoran Zaev, Tirana Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da Bugarska i Severna Makedonija nemaju podeljenu istoriju, već zajedničku, te da je Goce Delčev revolucionar i za Bugare i za Makedonce koje su se borili za slobodnu Makedoniju i Odrinskog regiona, prenosi portal Plusinfo.

- Nasledili smo period koji nije bio u prilog našem prijateljstvu. Jugoslavija nas je podelila. Ako ne priznamo istorijske slabosti, ne možemo da gradimo budućnosti - rekao je Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju BgNes.

Kako je naveo, Bugarska nije fašizam, već je prijatelj.

- Nove generacije ne znaju u celosti ovu realnost, a ona mora da nas ujedini. I u Severnoj Makedoniji i u Bugarskoj ovakvo stanje loše utiče na ljude - kazao je on.

Istakao je da je "duboka država" ostala u opozicionoj VMRO-DPMNE i naglasio da će sprovođenje sporazuma sa Bugarskom biti zakon.

- Lično potvrđujem našu poziciju da ćemo se u potpunosti suprostaviti govoru mržnje, koji mora da se zaustavi. Aktivist VMRO-DPMNE koji je zapalio bugarsku zastavu snosiče odgovornost - kazao je Zaev.

On je istakao da je prošlost ostavila mnoge nepravde u Makedoniji za vreme bivše Jugoslavije i komunizma.

Ova izjava je usledila nakon što je Bugarska blokirala početka pristupnih pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Zaev je ranije poručio da je ova odluka izazvala veliku gorčinu u zemlji i da je istočni sused doneo neprijatno iznenađenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вукашин

    25. novembar 2020 | 16:45

    Браћо Македонци, ви само са лудим Србима можете да будете оно што сте данас - Македонци! И са Бугарима и са Грцима и са Шиптарима... вас неће бити...

  • Mile

    25. novembar 2020 | 16:43

    Istorija Srbije ne počinje sa Jugoslavijom,ako me razumeš!?

  • Клоп

    25. novembar 2020 | 16:44

    Е моји погубљени "Македонци", оне што данас сматрате непријатељима(Грчку и Србију) испоставиће се на крају да ћете све дати да вас исти заштите и сматраћете их нај већим пријатељима,запамтите добро ово😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA