• 10

Krivokapić predstavio ekspoze: Parlamentarna većina poručila da će podržati vladu

Večeras je završen prvi dan rasprave.

  • 10
Zdravko Krivokapić

Printscreen RTCG

Mandatar Zdravko Krivokapić predstavio u parlamentu program i sastav Vlade Crne Gire. Nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti, poručio je on, navodeći da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava. Mandatar je naveo i da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

Poslanici su potom raspravljali, a večeras je završen prvi dan rasprave.

- Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi. Desila se prva demokratska smena vlasti i ako odajemo počast prethodnoj vlasti, onda neko treba da dostavi podatke da bismo imali ciljeve koji su merljivi - rekao je Krivokapić na početku izlaganja.

On je istakao da je "zadatak koji danas preuzimamo veoma težak", prenosi RTCG.

- Izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, naše je da iskoristimo šansu i vratimo Crnu Goru na pravi put. Izvršna vlast, kao do sada, neće nametati diktat Skupštini. Moramo popraviti odnose na putu do cilja. Za zatečeno stanje odgovornost nosi isključivo prethodna vlast, ne građani i opozicija. Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije - dodao je mandatar.

- Dobili smo mandat za promene, ne zamene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima - istakao je on.

Poslanici parlamentarne većine su tokom rasprave izneli niz primedbi, ali su poručili da će podržati Krivokapićevu vladu.

S druge strane poslanici opozicije su najavili da neće glasati za vladu koju su oktaratesali kao “anticrnogorsku, teokratsku, apostolsku, diskriminatorsku…”, navodi CdM.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je prisustvovao sednici Skupštine dok je mandatar predstavljao ekspoze. Prema oceni Đukanovića ekspoze je obilovao kontradiktornostima.

Ipak, Đukanović je naveo da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom vladom.

Video: Abazović podržao Krivokapića: Taj predlog je apsolutno prihvatljiv za koaliciju Crno na bijelo

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    Bole...vrijeme je najbolji sudija...Gadafija su smakli, sad kukaju za njim...viđet ćemo...

  • zoks

    Pusti će ga srpski lideri da glumi mandatara sa tim takozvanim ekspertima 200 dana a posle toga će otići u istoriju kao neobavešten.

  • Lejla

    Nokola...srdo moja more ne srdi se na me, jer ako se more ja nasrdim na te...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima