≫ 

I u Hrvatskoj problemi u domovima za stare: Dvoje umrlih i čak 53 zaraženih koronom

Dvoje korisnika doma u dobi od 81 i 75 godina je umrlo, a od ukupno 41 korisnika, njih čak 37 pozitivno je na korona virus

  • 1
Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja

Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa potpuno je poharala Dom za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković u Daruvaru, javlja MojPortal.hr.

Dvoje korisnika doma u dobi od 81 i 75 godina je umrlo, a od ukupno 41 korisnika, njih čak 37 pozitivno je na korona virus. Pozitivne nalaze dobilo je i 16 od 25 zaposlenih tako da je ukupna brojka zaraženih u toj daruvarskoj ustanovi - 53.

Dve se osobe nalaze na kovid odeljenju bjelovarske Opšte bolnice i njihovo stanje je neizvesno.

- Trenutno se sprovodi epidemiološka procena i obrada kako bi se donela odluka o merama koje će morati da se primene - rekla je za MojPortal.hr u sredu uveče Marina Vulinović, direktorka daruvarskog Doma za starije i nemoćne koja je potvrdila informaciju.

Temperatura se u daruvarskom Domu za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković pojavila prošli utorak o čemu je odmah obavešten lekar opšte prakse koji im je dao uputstva, a kontaktirana je i epidemiološka služba.

Tada je testirano 13 korisnika, a njih 12 bilo je pozitivno. Šest zaposlenih koji su imali simptome, poslati su u samoizolaciju, ostali su nastavili da rade u smenama.

U subotu je direktorka Doma za starije i nemoćne u Daruvaru Marina Vulinović potvrdila prodor koronam virusa u tu ustanovu ističući kako prema uputstvima epidemiologa i županijskog Štaba civilne zaštite u kolektivu rade kompletnu reorganizaciju.

Kako se saznaje, situacija se u tom Domu za starije i nemoćne od tada do danas menjala doslovno iz sata u sat. Onim korisnicima kojima je temperatura bila potpuno pala, u međuvremenu je opet skočila, neki su počeli da kašlju i plitko dišu, a drugi su dobili diajreju. Jedan korisnik je od posledica zaraze korona virusom u nedjelju preminuo u bolnici, a drugi sutradan u samom Domu.

Od 16 zaraženih zaposlenih Doma neki su razvili simptome poput temperature i kašlja dok ih drugi uopšte nemaju. Međutim, oni se do daljnjeg ne mogu vratiti na posao pa se nameće pitanje kako će se organizovati rad u toj ustanovi s obzirom na tako veliku brojku zaraženih zaposlenih i korisnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BB

    3. decembar 2020 | 07:44

    Dali uopste znate kakvo je dejstvo virusa??? Shvatite jedno siri se nenormalnom brzinom i kad negde udje svi su zarazeni ne samo neki!!!!! Nemoze se spreciti nisacim. !!!! Radim u starackom domu u Sveizarskoj znam o cemu pricam!!!! Nemojte da demonizuete ljudi daju sve od sebe sigurno iako su Hrvati. Shvatite siri se brzinom svetlosti!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA