≫ 

Bliznakinje sa Balkana koje će vas oduševiti: Neverovatnom brzinom saberu i oduzmu stotine brojeva

Bez papira, bez kalkulatora, jednostavnim gledanjem u brojke Antea i Mare zadivljujuće brzo reše svaki zadatak koji je pred njima

  • 6

Antea i Mare Mileta su jedanaestogodišnje bliznakinje iz Šibenika koje nisu sasvim obične devojčice. Njihov mozak mogao bi da vas fascinira jer ga ove učenice koriste bolje od abakusa. U stanju su da saberu i oduzmu na stotine brojeva i to za svega nekoliko sekundi.

Baš ovog leta je jedna od njih postala svetska prvakinja u neverovatnoj tehnici brzog računanja - mentalnoj aritmetici. S obzirom na to da mnogi na ovim prostorima nisu sigurni šta to tačno znači, ove dve devojčice objašnjavaju za tili čas. Bez papira, bez kalkulatora, jednostavnim gledanjem u brojke Antea i Mare zadivljujuće brzo reše svaki zadatak koji je pred njima.

Mozak Mere Mileta radi najbrže na svetu, što je i dokazano na svetskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici koje je održano letos. Ono u čemu je Mare neprevaziđena je "Anzan", odnosno dualno računanje. Dok se smenjuju brojevi u milisekundama ove devojčice uspevaju da reši ne samo jedan, već dva računa. Jedna hemisfera mozga rešava jedan zadatak, druga drugi, svaki od zadataka sadrži do 400 brojeva. Bliznakinjama je manje od treptaja oka dovoljno da sve brojeve saberu i oduzmu.

Kako sve to zapravo izgleda možete da vidite na snimku iznad koji je Telegrafu poslao otac devojčica Danijel Mileta. Snimci su nastali u školi "Malac genijalac" u Šibeniku, koja je nastala kao deo franišize koja dolazi baš iz Beograda.

- Kao matematičar mogu da kažem da je mentalna aritmetika za svako dete izuzetno dobra jer se uči na lak i zabavan način i deca pojam broja više ne percepiraju apstraktno, već ga vide, dodiruju i manipulištu njima, jer na abakusu svaki razmeštaj kuglica predstavlja neki broj. Upravo taj deo je važan da se deci približi matematika koja je dosta omražena kao predmet, što zbog straha od iste, što od nedovoljnog shvatanja - rekla je za Telegraf.rs Sarah Vuković, vlasnica škole.

Ona kaže da je naglasak kod mentalne aritmetike na razvoju kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala.

- Antea i Mare su primer dece kod kojih se spojilo više faktora, genetske predispozicija "matematičkog mozga", rad i vežba, svestranost bavljenja različitim aktivnostima, zainteresovanost i upornost. Zaista su čudo. Što se tiče svetskog rekorda, osvojen je unutar cele naše franšize Malac Genijalac koji broji čak 200 škola širom sveta, iako, moram da priznam, nisam našila nigde na internetu ništa slično onome što je Mare izvela, a to je računanje dva zadatka paralelno - dualni anzan - dodala je ona.

Napominje da ove godine zbog pandemije olimpijada u Beogradu nije održana, ali je devojčici Mare poslato priznanje na kućnu adresu.

- Verujemo da će obe osvojiti zlato u različitim kategorijama ako se olimpijada održi na proleće - navodi Vuković.

Mentalna aritmetika je nastala u Japanu, a potom je zaludela ostatak sveta. Da biste i vi uspeli da savladate ovu veštinu, potrebno je samo ono što možda već imate kod kuće - drvena računaljka ili abakus. Upravo to Antea i Mare rade u vazduhu dok im mozak računa. Pomeraju kuglice na zamišljenom abakusu.

Inače, u porodici Mileta je četvoro dece i preko 500 medalja. Lucija, Toma, Mare i Antea su državni i regionalni prvaci u karateu.

Video: Ruske seksi bliznakinje novom egzibicijom ponovo preznojile muškarce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA