≫ 

Šta će biti s migrantima iz kampa kod Bihaća? Overart: "Noćas u Lipi može doći do strašne nesreće"

Iz Crvenog krsta u Bihaću koji snabdevaju migrante s obrocima i potrepštinama su kazali da je situacija na izmaku kontrole zbog niskih temperatura i snega

  • 7
Migranti u kampu Lipa Foto: Tanjug/AP

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Piter van der Overart upozorio je danas da stanje u migrantskom kampu Lipa, čiji je znatan deo uništen u požaru ove sedmice, postaje opasno i da se krov velikog preostalog šatora počinje da uleže zbog snega.

- Ako ljudi večeras ovde budu spavali, može doći do užasne nesreće. Migrantima treba dozvoliti da napuste lokaciju odmah - napisao je danas Van der Overart na Tviteru.

On je u prethodnoj poruci ranije danas napisao da se nastavlja humanitarna katastrofa i objavio nove fotografije iz kampa Lipa.

- Pao je sneg, temperature ispod nule, bez grejanja, bez ičega. Ovako niko ne bi trebalo da živi. Potrebni su nam politička hrabrost i akcija - napisao je Van der Overart.

Načelnik Bihaća Šuhret Fazlić u razgovoru za Klix.ba komentarišući aktuelnu problematiku s migrantima u Bihaću je kazao da će uraditi sve kako bi imali obroke, ali i da od nadležnih očekuju konkretne aktivnosti.

U kampu Lipa se nalazi blizu 1.500 migranata koji pomoć u vidu obroka dobijaju od crvenog krsta i nevladinih organizacija.

- Ja ne znam tačan broj migranata koji se nalazi kod Lipe, ali po broju podeljenih obroka više ih je od 1.000. Smešteni su u kontejnerima i šatorima koji su ostali, ali i koji su dodatno postavljeni. Mi preko Crvenog krsta USK i Bihaća, kao i nevladinih organizacija i Pomozi.ba osiguravamo obroke za njih - kazao je Fazlić.

Iz Crvenog krsta u Bihaću koji snabdevaju migrante s obrocima i potrepštinama u kampu Lipa su kazali da je situacija na izmaku kontrole zbog niskih temperatura i snega.

- Situacija u onakvom kampu u kojem se nalaze migranti i uslovi na onoj nadmorskoj visini ne može biti pod kontrolom. Imamo pritisak koji se stvara svakog dana. Hladno je, došao nam je i sneg, temperature su niže i to će uticati na njihovo raspoloženje jer imaju jedan obrok dnevno. U narednom periodu ćemo videti šta će se desiti - kazao je sekretar Crvenog krsta Selma Midžić.

Kamp za migrante Lipa kod Bihaća pre nekoliko dana zapalili su migranti kao izraz nezadovoljstva, a veliki broj njih smešten je okolo kampa, dok je ih nekoliko stotina smešteno u jednom šatoru gde imaju samo jedan obrok dnevno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koko

    26. decembar 2020 | 21:37

    Pa taj Piter neka im organizuje prevoz u Nemacku i problem resen.

  • Brk

    26. decembar 2020 | 22:39

    Neka sad soavaju tu gde su im bili satori koje su zapalili ili neka krenu kući u toplije krajeve a mogu i za Njeeeamačku...

  • Che

    26. decembar 2020 | 22:50

    Pa neka im Soroš plati hotel, on ih i dovodi u Evropu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA