Superbaka Branka (81) vakcinisala se kako bi mogla da vidi praunuke: Porodicu nije srela od oktobra

Penzionisana farmaceutska tehničarka Branka Aničić (81) prva je osoba u Hrvatskoj koja se vakcinila protiv korona virusa

  • 7
Branka Anicic

Printsrkin: N1

Ponos i sreća osećaji su koji su se mešali u hrvatskoj porodici Buljat iz Selina pored Starigrad Paklenice. Svi su zajedno, u televizijskom prenosu, uživo pratili kako njihova baka i prabaka Branka Aničić sa svojih 81 godinu ulazi u istoriju. Znali su i pre da je ona superbaka, ali sada je postala prva osoba u Hrvatskoj koja se vakcinisala protiv korona virusa, u prisustvu predsednika Vlade Andreja Plenkovića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, direktora HZJZ-a Krunoslava Capaka.

Hrvatsku je ganula bakina izjava koju je novinarima dala nakon što je hrabro primila vakcinu.

- Prvenstveno ovo radim kako bih mogla napokon da vidim svoje praunuke - rekla je baka Branka i stekla simpatije javnosti.

Njena 31-godišnja unuka Daria Buljat, majka Brankine praunučadi, četvorogodišnjeg Antonija i šestogodišnje Mile, kaže kako su s omiljenom bakom u svakodnevnom kontaktu i teško im je što ne mogu da je posete jer se nalazi u Domu za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu, a posete domovima su zabranjeni zbog epidemioloških mera.

- Poslednji put videli smo se još u oktobru, kada su mere bile malo opuštenije i svima nam teško pada što je ne možemo posetiti. Zato smo presrećni što je dobila priliku da se vakciniše, ali i jako ponosni jer je svojim postupkom svima poslala poruku. Bili bismo jako srećni da se ljudi osveste o važnosti vakcine. Baka je pre samo nekoliko dana saznala da će biti prva soba koja je vakcinisana u Hrvatskoj. Nije se ni trenutka dvoumila, spremno je pristala i odmah nam je sve ispričala - kaže Daria Buljat koja se sa suprugom Josipom u Selinama bavi turizmom.

Gospođa Branka celog je života u zdravstvu. Radila je kao farmaceutska tehničarka u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica, a u Dom u Drenovečkoj došla je pre dve godine, 24. maja 2018, samo dan uoči svog 79. rođendana, prenosi Jutarnji.hr.

Kako je ispričala, osim porodice, najviše joj nedostaju duge šetnje. Naime, čitav život vrlo je aktivna, vitalnost duguje i svojim hobijima skijanju i planinarenju, a već se neko vreme bavi nordijskim hodanjem. Ništa od toga zbog pandemije opakog virusa sada nije moguće. Simpatije javnosti stekla je svojim neposrednim pristupom i jasnim stavom - vakcinisati se mora.

- Upravo sam vakcinisana, pozdravljam sve prisutne, a posebno našeg premijera i celu političku ekipu. Mi smo presrećni da smo izabrani mi u domu i da sam ja prva, da se vakcinišemo i da krenemo u normalniji život. Brzo je vakcina došla, brže nego smo se nadali. Sad samo to treba svi da prihvatimo radi prijatelja i radi porodica - rekla je nakon što joj je vakcinu ubrizgao dr Miroslav Hanžovečki.

Na žalost, susret bake i njene porodice još se neko vreme neće dogoditi. Potrebno je pričekati drugu dozu vakcine kroz dvadesetak dana, ali i popuštanje epidemioloških mera kako bi domovi za starije ponovo bili otvoreni.

Nakon Branke Aničić u domu je vakcinisano još 19 korisnika, a ukupno će vakcinisati njih 110.

Vakcinacija je počela širom Brvatske. Brojne su porodice, poput Brankine, koje s nestrpljenjem iščekuju kada će se opet susresti s najmilijima.

Video: Darija Kisić Tepavćević primila Fajzerovu vakcinu protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ela

    27. decembar 2020 | 21:48

    Al je našla razlog da se vakciniše😂😂😂ako joj je toliko stalo do unuka mogla je da ih viđa i bez vakcine

  • Baš

    27. decembar 2020 | 22:55

    Koja glupost izrečena : "Primila vakcinu samo da bi mogla da vidi praunučad". Moj otac ima 83 g. i ima praunučad, zdrav je, hvala Bogu i kad neko dođe u kuću, ko ne živi sa nama, stavi masku i to je to. Hrvati od ovoga napraviše bajku, čudi me da cela Hrvatska nije plakala od sreće što je jedna zdrava baba primila vakcinu. Fantastično ! 😪 👶

  • 🤦‍♀️

    27. decembar 2020 | 22:02

    Hahaah ja samo ne znam kako su se ovi nazovi doktori uopste i kvalifikovali za doktore! Zar se ovako drzi spric sa iglom?!?Nazalost za ovu babu je kasno,ali vi ostali se probudite dok ne bude kasno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA