• 16

"Kakva fukara od Srbina morate biti da to uradite": Dodik o odluci da se ponište izbori

, Telegraf

Srpski član Predsedništva BiH burno reagovao na odluku CIK da poništi izbore u Doboju i Srebrenici

  • 16
Milorad Dodik

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Centralna izborna komisija BiH poništila je danas izbore u Srebrenici i Doboju.

CIK je odlučio da poništi izbore održane 15. novembra prošle godine na 26 redovnih biračkih mesta i dva biračka mesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine opštine. Doneta je odluka i o poništenju izbora 89 redovnih biračkih mesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

Prema saopštenju CiK-a, utvrđeno je da je tokom glasanja u Srebrenci navodno bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nuđenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata.

Ova odluka naišla je na oštru osudu gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića i srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika.

Jerinić je, nakon sastanka sa Dodikom, rekao da je danas „nezakonito izabran CIK donio nezakonitu odluku u nezakonitom roku“.

- Obećavam vam da CIK neće birati vlast u Doboju. Građani su prepoznali to okupljanje i stabilnost u nama – rekao je Jerinić.

Milorad Dodik je rekao da je odluka CIK, kojom su poništeni izbori u Doboju i Srebrenici, priprema za opšte izbore u kojma oni žele da mešetare.

Dodik tvrdi da je CIK danas poništila izbore samo na srpskim biračkim mestima, ali nije u većinski bošnjačkim, odnosno tamo gde su pobedili bošnjački kandidati.

- Radi se o sramnoj koaliciji Šarovića i Borenovića i njihovoj izdaji – rekao je Dodik u Doboju.

Dodik tvrdi da je sve u "funkciji bošnjačke politike u Sarajevu koja ovde želi da kreira odnose“.

- Građani Doboja i Srebrenice nisu imali isti tretman kao ostali. Dakle, SDS, PDP, Šarović, Borenović i njihovi vajni stručnjaci koji se hvale bez dokaza, su odlučili da naprave dogovor sa Bošnjacima. Šarović i Borenović su problematizovali izbore u Doboju, a Bošnjaci u Srebrenici. Mi ćemo se žaliti Sudu BiH, mada je to besmisleno. Ni po čemu se ne razlikuje od one koju smo učili 500 godina pod Turcima - kadija te tuži, kadija ti sudi. U ovim okolnostima, SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022. Ovo nisu fer i zakoniti izbori, nećemo da učestvujemo u takvim izborima – rekao je Dodik.

Poručio je da će SNSD i Boris Jerinić pobediti i na ponovljenim izborima u Doboju.

- Gospođa koja se predstavlja kao da predstavlja srpski narod, udata je za Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte? – rekao je Dodik.

Za članove CIK, Dodik je rekao da su bili politički angažovani, iako je to zakonom zabranjeno.

- U Srebrenici su poništili srpska biračka mesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da bude fukara od Srbina, da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo – rekao je Dodik.

Dodik je komentarisao i tvrdnje CIK da je izlaznost u pojedinim mestima u Doboju bila ogromna i da se glasalo na manje od minuta, po glasaču.

- Je li to zabranjeno? Gde to piše da je zabranjeno? Takođe, igra se Liga šampiona i lokalna vlast te zemlje kaže da nema publike. I nema je. A CIK danas kaže da su se morale poštovati izborna pravila, bez obira na epidemiološke stvari. To su sve agumenti koji su izvučeni ko zna odakle. Apsolutna mizerija su srpski predstavnici tamo. Za Bošnjake zamo da su tamo ostavili onog svog člana, koji kao voštana figura tamo stoji godinama i naređuje šta CIK da radi – kaže Dodik.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovićev da nema vraćanja na izvorni Dejton, Dodik je rekao da je sve nakon Dejtona bila prevara međunarodne zajedice.

- Karlos Vestenorp na dan kada mu je data podrška PIK rekao je: „Ovo što smo dobili sada je protiv Dejtona“. Na bazi te prevare, na bazi bonskih ovlaštenja, oni su decenijama pokušali da stvore jedan novi sistem u kome sada pokušavaju da legalizuju promenu Ustava. Ja ću samo Izebegoviću odgovoriti jedini osnov za odnose između nas je izvorni Dejtonski sporazum. Ono što oni traže je antidejtonski, ukidanje entiteta, stvaranje unitarne BiH. Možda to mogu da prihvatim kao legitiman predlog Izetbegovića, ali zašto onda nije legitiman moj stav da će Srbi izaći iz BiH – poručio je Dodik.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    Kakva fukara moraš biti da kradeš izbore prethodnih petnaest godina.

  • Salko poturceni srbin

    Stante pase I harambase resicemo mi granice nase.

  • Boban

    Šta je to čudno? U Srbrenici jedan čovek uspe da bude i po 4 puta ubijen u „zločinu“, tako da je ovo ništa.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima