≫ 

Pogledajte simulaciju najjačeg zemljotresa u Petrinji

Za simulaciju je korišćen novi 3D model brzine i gustoće za područje središnje Hrvatske te pojednostavljeni tačkasti model izvora zemljotresa

  • 0

Fejsbuk stranica Geofizika uživo objavila je simulaciju za vreme najjačeg zemljotresa u Petrinji 29. decembra.

Simulaciju je napravila doktorantkinja Helena Latečki pod vođstvom doc. dr sc. Josipa Stipčevića s PMF i u saradnji s dr sc. Irene Molinari s italijanskog Nacionalnog Instituta za geofiziku i vulkanologiju. Rezultati pokazuju koliko struktura tla utiče na kompleksnost rasprostiranja potresnih talasa i efekte pojačanja i produženja potresa.

- Tako, na primer, u dolinama talasi ostaju zarobljeni u mekšim sedimentnim naslagama, između površine i čvrste stenovite mase u podlozi. Usled toga dolazi do produženja trajanja potresa i povećanja amplitude talasa (npr. Zagreb se tresao nešto duže od minut) - stoji u objavi.

S druge strane, u gorskim područjima, gde stene većih brzina dolaze do površine, može se videti brzi prolazak talasnog fronta te slabiji i kraći potres. Zanimljivo je uočiti da na nekim delovima dolazi do kanalisanja valova (npr. Zaprešić) te se time takođe povećava intenzitet potresa iako je područje relativno daleko od epicentra, objavljeno je na Fejsbuku.

Za simulaciju je korišćen novi 3D model brzine i gustoće za područje središnje Hrvatske te pojednostavljeni tačkasti model izvora zemljotresa, prenosi Index.hr.

Video: Dron pokazao svu katastrofu koju je napravio zemljotres u Petrinju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA