• 4

Nova mutacija korone otkrivena u Hrvatskoj: Izolovali i brazilski soj

Na Institutu Ruđer Bošković otkrili brazilski soj korone

  • 4
Laboratorija Vatreno oko u Kliničkom centru Srbije

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Naučni tim Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković, identifikovao je prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj, piše 24sata.

Mutacija u protein šiljku E484K, prvi put je identifikovana u južnoafričkoj varijanti virusa SARS-CoV-2, a sada je identifikovana i u Hrvatskoj.

Naučni tim Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković (IRB), pod vodstvom dr sc. Olivera Vugreka, identifikovao je prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj.

Od ukupno 50 analiziranih uzoraka, u jednom uzorku potvrđena je mutacija u proteinu šiljku (spike) na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa odnosno varijanti B.1.1.28, saopštili su sa Instituta Ruđer Bošković.

Ovi uzorci su prikupljeni i analizirani tokom decembra 2020., januara i februara 2021. godine. Prikupljeni su uzorci iz tri hrvatska grada - Zagreba, Čakovca i Osijeka, a brazilski soj potvrđen je na uzorku iz Zagreba, koji je uzorkovan 30. januara 2021.  

Uz brazilski soj, u analiziranim uzorcima nije potvrđena prisutnost mutacije u protein šiljku na položaju N501Y, odnosno prisutnost tzv. britanskog soja B1.1.7.

- Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, na primer u južnoafričkoj (B.1.351) i brazilskoj (B.1.1.28) varijanti - objašnjava dr sc. Oliver Vugrek, vođa istraživanja i Laboratorija za naprednu genomiku IRB-a koji je prvi utvrdio postojanje tzv. brazilskog soja u Hrvatskoj.

Video: Na Institutu za mikrobiologiju otrkrili novi soj korona virusa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😃😃

    🙉🙉🙉Dokle vise gluposti!?

  • Srkimaja

    A kako znaju da je Brazilski , na pasosu mu pise da je dosao iz Brazila..........

  • Petar

    Zar hrvati imaju laboratoriju?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima