• 61

Hrvatska uvodi nove reči: Znate li šta su kihobran, društvostaj, velepošast, suncozor?

Od 19 reči čak osam njih pokušava da "zameni tuđice" koje su povezane uz epidemiju Kovida-19

  • 61
Srpsko hrvatski rečnik

Foto-montaža: Wikipedia, pixabay.com

Hrvatski časopis "Jezik" i fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor za najbolju novu hrvatsku reč i Nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020. godinu, a tri reči će uskoro biti proglašene najboljima, prenosi Jutarnji.

Od 19 reči, kako navode, čak osam njih pokušava da "zameni tuđice" koje su povezane uz epidemiju Kovida-19.

Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka.

Reč kihobran predložena je za sneeze protector, odnosno, kako navodi Jutarnji, "stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada", a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha reč rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umesto futrole za kartice predložena je nova reč kartičnik, a reč šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje kao veliki pisac, odnosno kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Na takmičenju za najbolju novu hrvatsku reč pristigle su 244 reči od 166 predlagatelja.

Reči je prikupljala i rečnik novih reči izradila Ljubica Josić, sekretarica časopisa "Jezik". Odbor za izbor nove reči čine: predsednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Odbor je izabrao tri najbolje nove reči, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa "Jezik". Za Dane hrvatskog jezika, sredinom marta, biće saopšteni u medijima.

Javna i svečana dodela nagrada najuspešnijim stvaraocima održavala se obično u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak zvanica – ove godine javne dodele neće biti zbog epidemije.

Najuspešnijima pripasće diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego ranijih godina – 4.000 kuna za prvu najbolju reč, 2.000 za drugu i 1.000 za treću reč.

Video: Hrvatski deda odlepio kada je aparat rekao da je najbolji vaterpolo tim Srbija

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    Ja znam šta je kretenizam to su Hrvati sa hrvarizma bez smisla

  • vajar

    sve im je sredjeno u drzavi pa vise ne znaju sta da rade. licno mislim da su sve to gluposti...

  • Petar Petrović

    Svaka čast. Tako se čuva svoj jezik. Kod nas i destinacija, distanca , bekstejdž, kolcentar i tako u nedogled .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima