• 11

Izazovi na TikToku umalo odneli živote dvoje dece: Policija u BiH sprečila samoubistva

, Telegraf

- Mislim da je najbitniji razgovor roditelja sa detetom. Bolje je po meni ući u privatnost nego trpiti posledice - istakao je Petrović

  • 11
Tik Tok, samoubistvo

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U poslednja dva meseca pripadnici Federalne uprave policije (FUP) BiH sprečili su dva najavljena samoubistva dece, izjavio je inspektor Saša Petrović.

U poslednje vreme aktuelni su "izazovi" na društvenoj mreži TikTok u kojima se deca pozivaju da izvrše samoubistvo, a Petrović za TV N1 BiH kaže da se ne može sa sigurnošću reći da li takve pozive iniciraju baš najmlađi.

On je naglasio da, iako je teško kontrolisati takve “izazove”, moguće je locirati onoga ko ih pokreće.

- Digitalni, kao i svaki drugi trag, moguće je identifikovati. Pozivom dobijamo podatke od drugih članica Interpola, ako je osumnjičena osoba van BiH. Konkretno ovaj slučaj je krenuo iz Rusije - objasnio je inspektor.

On je dodao da deci u ovim vremenima nedostaje izazova i uzbuđenja, kao i da je povećana upotreba društvenih mreža i dovoljno je da neko smisli ovakav “izazov” i sigurno će jedan broj dece krenuti za njim, prenosi Tanjug.

- Mi kao FUP radimo preventivno i represivno. Preventivno radimo na edukaciji dece, a represivno vršeći istrage i monitoring. Što se tiče Bosne i Hercegovine nije kritično kako zvuči. Nismo naišli na slučaj koji nismo sprečili pre izvršenja. Imali smo dve najave samoubistva u poslednja dva meseca kod dece koje smo sprečili - rekao je Petrović.

Petrović napominje da je veoma bitno da roditelji razgovaraju sa svojom decom.

- Mislim da je najbitniji razgovor roditelja sa detetom. Bolje je po meni ući u privatnost nego trpiti posledice. Problem je što su roditelji mnogo slabije tehnološki edukovani od svoje dece. Bitna je i komunikacija kroz školu - nastavnika ili pedagoga sa detetom - istakao je Petrović.

I MUP Srbije, kako je ranije rečeno Tanjugu, proverava potencijalno opasne sadržaje za decu i mlade na pojedinim društvenim mrežama i apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje dece na tim mrežama.

MUP navodi da je obavešteno o informacijama koje kruže na jednoj društvenoj mreži, a tiču se poziva na grupno samoubistvo mladih osoba i da na teritoriji Srbije proveravaju osnovanost tih upozorenja.

Video: Na gradilištu u Nišu pronađen leš, muškarac se ubio skokom sa zgrade

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    Ne treba da se krivi aplikacija, nego su roditelji odgovorni za svoju decu. Ima vise sale ja pratim zvezdu i gledam za svog ljubimca kako se dresira. Mnogo sale ima, ali ne znam sta deca od 8, 9 god rade tu. Dobra je za ubijanje dosade...

  • Tik tok

    Je postalo mesto skupljanja najvecih olosa koji iza skrivenih profila prete ubistvima,silovanjima svakakvih gadosti..dno dna!!

  • Mixx

    Ma ne gasite, top

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima