≫ 

Slovenački ministar o Hrvatskoj i šengen zoni: "Zagreb lobira da uđe, ali nema dovoljnu podršku"

Hojs navodi da prema nezvaničnim informacijama, više članica, među kojima su Holandija i Francuska, imaju zadrške prema Hrvatskoj zbog kontrole granice i postupke prema migrantima

  • 0
Granični prelaz Batrovci - Bajakovo, granica,  Srbija i Hrvatska Ilustracija, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Hrvatska uprkos jakom lobiranju još nema dovoljnu podršku među članicama Evropske unije za ulazak u šengennski prostor, kazao je slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs za tamošnje medije.

Komentarisajući sastanak ministara unutrašnjih poslova EU, održan u petak pod predsedavanjem Portugala, Hojs je kazao da je na njemu samo prihvaćena izjava Evropske komisije kako Hrvatska ispunjava tehničke uslove za šengen, ali je istakao da o tome nije bila otvorena rasprava i da ne očekuje da će Portugal do kraja svog mandata predsedavanja EU to pitanje opet da uvrsti u dnevni red.

Hrvatska već sada, po njegovim rečima, jako lobira za članstvo i tvrdi da ima sve pod nadzorom, kazao je Hojs, ali je dodao da sam tako ne misli, premda "ne želi da širipesimizam", niti ima rezerve prema tome da se to pitanje ponovo otvori u vreme slovenskog predsedanja EU u drugoj polovini ove godine.

Slovenija podržava ulazak Hrvatske u šengen kad ispuni sve uslove, ali premda je Hrvatska u velikoj meri otklonila nepravilnosti u kontroli granice, teško je govoriti o političkoj podršci među članicama, kazao je Hojs, a prenosi "Večernji list".

Hojs navodi da prema nezvaničnim informacijama, više članica, među kojima su Holandija i Francuska, imaju zadrške prema Hrvatskoj zbog kontrole granice i postupke prema migrantima.

Premijer Andrej Plenković rekao je u razgovoru za "Politico" da je "razumno” očekivati da će Hrvatska ući u evrozonu i šengenski prostor do druge polovine 2024. godine.

Evropska komisija još je 2019. objavila da je Hrvatska ispunila sve tehničke uslove za ulazak u šengenski prostor, ali to moraju da prihvate i zemlje članice, što već niz godina čekaju Rumunija i Bugarska.

Video: Migrant poginuo u minskom polju: Hrvatska policija satima izvlačila zalutale iz minskog polja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA