• 0

Ustavni sud Severne Makedonije odlučuje da li su Prespanski sporazum i Zakon o jeziku legalni

, Telegraf

Glavni argument podnosioca inicijative su da su oba zakona objavljena u Službenom glasniku bez potpisa tadašnjeg predsednika Ðorđa Ivanova

  • 0
Severna Makedonija, zastava

Ilustracija, Foto: Pixabay

Dve godine od inicijative za osporavanje Zakona o jeziku i Prespanskog sporazuma, Ustavni sud je tim povodom danas održao pripremnu sednicu. Političke stranke, kao i građani, očekuju odgovor da li je proglašenje ovih zakona legalno.

Devet članova Ustavnog suda treba da odluči da li su Prespanski sporazum, kojim je promenjeno ime države, i Zakon kojim je albanski jezik u Makedoniji uveden kao službeni u skladu sa Ustavom.

Podnosioci inicijativa smatraju da bi i Zakon o jeziku i Prespanski sporazum trebalo da budu poništeni, prenosi Tanjug.

Glavni argument podnosioca inicijative su da su oba zakona objavljena u Službenom glasniku bez potpisa tadašnjeg predsednika Ðorđa Ivanova, preneli su makedonski mediji.

Uprkos činjenici da su prošle dve godine od podnošenja žalbi, predsedavajući Ustavnog suda je zadovoljan dinamikom kojom radi ta najviša pravosudna institucija, s obzirom na pandemiju.

Posle današnjeg sučeljavanja argumenata, na jednom od narednih zasedanja, Ustavni sud moraće da odluči da li će prihvatiti inicijative za odlučivanje o ustavnosti sporazuma i zakona ili će ih odbaciti kao neosnovane.

Video: Nemiri u Atini zbog promene imena Makedonije

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima