Zver iza rešetaka na 10 godina: Osuđen za silovanje maloletnice, prethodno robijao zbog incesta

Kriminalno ponašanje je njegov ustaljeni način života, zbog toga ga je nužno izdvojiti iz društva na duže vreme, smatra sud

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je kaznu od 10 godina i pet meseci zatvora 55-godišnjaku koji je u novembru 2019. silovao maloletnicu, a posle toga pretio njenoj porodici. Time je presuda postala pravosnažna, navodi Index.

"Optuženi je osuđen jer je silovao maloletnicu (tada imala 17 godina i 11 meseci). Kao prijatelj majke boravio je u kući žrtve. U večernjim satima počeo je da dira žrtvu po telu. Žrtva se nedvosmisleno protivila fizičkom kontaktu i otimala. Optuženi je upotrebio silu kako bi suzbio njen otpor. Čvrsto je držao za ruke i uprkos njenom otimanju i plakanju obavio nasilni polni odnos."

"Nedelju dana posle tokom telefonskog razgovora zapretio je žrtvinom bratu, a potom poslao i SMS poruku pretećeg sadržaja tražeći da žrtva povuče krivičnu prijavu. U postupku je javnost bila isključena za celu raspravu", objavio je sud.

Ovo je maksimalna kazna za silovanje.

Silovao i maloletnu ćerku

- Opravdano je utvrđenje maksimalne kazne za silovanje jer je već dva puta osuđivan zbog istog dela i to na duže zatvorske kazne (osam godina zatvora zbog krivičnog dela silovanja dve žrtve i jedinstvena kazna zatvora 10 godina zbog krivičnog dela silovanja maloletne ćerke i krivičnog dela incesta).

Te kazne očito na njega nisu uticale. Osim toga, osuđeni je i više puta osuđivan i zbog krivičnih dela krađe, pretnje i teške telesne povrede. To pokazuje da je on kriminalizovana osoba koja ne preže od činjenja najtežih seksualnih delikata, a kriminalno ponašanje je njegov ustaljeni način života.

Zbog toga ga je nužno izdvojiti iz društva na duže vreme. Otežavajuća okolnost je i što je žrtva u vreme događaja bila dete, tj. nije imala navršenih 18 godina života i trpi značajne psihičke posledice.

Osuđeni je iskoristio poverenje ukućana s ciljem bezobzirnog zadovoljavanja sopstvenih seksualnih potreba. Naročiti značaj i karakter otežavajućih okolnosti opravdavaju utvrđenje najstrože kazne za silovanje (maksimalna kazna za taj oblik silovanja je 10 godina zatvora).

- Olakšavajuće okolnosti nisu pronađene - objavio je sud.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA