Mile se bori za vazduh, ne zna kako se zarazio: Lekari pokušavaju da spasu čoveka koji ima samo 42

Za život se bori pacijent koji ima samo 42 godine

  • 1
Bolnica, korona virus, intenzivna nega Foto: Tanjug/AP

U KB Dubrava u Zagrebu trenutno je 158 pacijenata u tri jedinice intenzivnog lečenja. Na vrhuncu pandemije šest ih je bilo puno... Broj novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj opet raste. U Kliničkoj bolnici Dubrava stanje nije tako dramatično kao na vrhuncu drugog talasa, ali osoblje strahuje da ne počne da im se događa ono što se već događa u Nemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini gde su bolnički sistemi opet preopterećeni.

Osim toga, dolazi sve više mlađih ljudi sa sve težim simptomima. Gospodin Mile ima 65 godina i bori se za svaki udah.

- Sad se dobro osećam. Ja vam previše ne mogu reći jer se ne sećam dosta toga. Imao sam problem s disanjem i onda sam došao tu. Ja sam penzioner. Ja sam kod kuće non stop, ne idem nikud, na koju foru, kako sam ja došao do toga da sam došao u ovu situaciju kakvoj jesam? - pita se Mile Išek, prenosi RTL Direkt.

Pre su na tom mestu ležali pacijenti od 80 godina, a sada oni koji su 80. godište. U jednom od kreveta za život se bori pacijent koji ima samo 42 godine.

- Kao što znate zadnjih nedelje počeo je da raste broj primljenih bolesnika, isto tako sada se radi o mlađim osobama. Očito je tu taj soj engleski/afrički što se vidi po prilivu tih mlađih bolesnika zato što se radi o zaraznijem soju - govori anesteziolog Andrej Šribar.

Ali osim toga što su pacijenti sve mlađi, zabrinjava činjenica da se klinička slika sve brže pogoršava. U samo tri dana od dolaska u bolnicu pacijenti završe na respiratoru.

- Postojao je nekakav umereni optimizam pre nekih mesec-dva što je bilo posledica onog zaključavanja. Ali onda kad smo videli šta se događa u susednim državama. Ono što onih trpe zadnjih mesec dva sada kreće kod nas - kaže Šribar.

Video: Godina borbe za živote u crvenoj zoni VMC Karaburma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA