≫ 

Sav jad hrvatskih institucija u jednoj rečenici: Devojčica (2) koju su tukli povredila samu sebe

- Dete je bilo sklono autoagresiji, da li je to sama sebi uradila, to će utvrditi lekari i policija - rekao je Branko Medunić, direktor Centra za socijalni rad Nova Gradiška govoreći o dvogodišnjem detetu koje je sa strašnim povredama u komi i bori se za život

  • 5
Beba, noge, bebine noge Foto: Pixabay

Telesno kažnjavanje, zlostavljanje deteta, više povreda po glavi i telu koje je zadobilo dvogodišnje dete iz Nove Gradiške potreslo je Hrvatsku. Detence se bori za život, a roditelji su uhapšeni. Posle svega rečenog, hrvatsku javnost je šokirala izjava direktora Centra za socijalni rad Nova Gradiška Branka Medunića.

Naime, direktor Centra za socijalni rad Medunić rekao je da je "ovakve stvari nemoguće predvideti". Kada bi stvarno "ovakve stvari bilo nemoguće predvideti", onda bi se moglo postaviti pitanje čemu uopšte služe centri za socijalni rad. Ono što je istina jeste da konkretni Centar za socijalni rad Nova Gradiška nije predvideo strahotu koja se dogodila, ali treba utvrditi kako je do toga došlo i snosi li tu krivicu i Centar, pita se Index.

Ali, Medunić je dao i neverovatnije izjave od ove. Zapravo, jedna njegova rečenica otkriva sav jad hrvatskih institucija, smatra Index.

Dete samo sebe povredilo?!

- Dete je bilo sklono autoagresiji, da li je to sama sebi uradila, to će utvrditi lekari i policija - rekao je Medunić za Index. Teza je, dakle, šefa Centra za socijalni rad Nova Gradiška, odgovorne za dobrobit devojčice koju su vratili roditeljima, da je curica od dve i po godine sama sebi smrskala glavu.

Medunić za ovakvo olako plasiranje uzroka povređivanja koje je odmah zazvučalo suludo nije ponudio nikakvo dodatno pojašnjenje osim da je dete bilo sklono autoagresiji. Čak i da je tačno da je dete doista imalo poteškoće i čak i da dvoipogodišnje dete može samo naneti sebi brutalne povrede glave, to se verovatno nije moglo dogoditi da je bilo pod roditeljskim nadzorom. Naravno, i u tom bi se slučaju moralo postaviti pitanje šta je radio Centar za socijalni rad ako se znalo za neke takve poteškoće.

Policija pobila insinuacije direktora CSR

Ali policija je u petak uveče jasno i nedvosmisleno demantovala Medunićeve insinuacije da je curica od dve i po godine sama sebi smrskala glavu. Utvrdili su da su roditelji tukli devojčicu i da je tako i došlo do povreda zbog kojih je sada u komi.

Iz policije su naime objavili da je završeno kriminalističko istraživanje nad uhapšenim roditeljima, kojima su potvrdili sumnju u počinjenje krivičnog dela povreda detetovih prava.

Roditelji su grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i vaspitavanja deteta i zlostavljali dete i grubo povredili detetova prava, telesnim kažnjavanjem usled čega je dete zadobilo više povreda po glavi i telu, poručila je policija.

Direktor se silom trudio da uveri javnost da se ništa nije moglo naslutiti

Dok je policija istraživala šta se dogodilo i utvrdila da su roditelji zlostavljali i fizički kažnjavali devojčicu i da je fizičko nasilje roditelja nad njom i dovelo do strašnih povreda, direktor Centra za socijalni rad se, otkad je slučaj dospeo u javnost, u medijskim istupima silom trudio da dokaže da se baš ništa nije moglo naslutiti, da se sve činilo u redu i da ih je ovo zateklo.

- Nije se moglo utvrditi ni slutiti da bi dete bilo zanemarivano, a kamoli zlostavljano. Porodični su odnosi bili na neki način sređeni, kao i stambeni uslovi. Ništa nije ukazivalo na ovo. U istom domaćinstvu na spratu je i baka, maltene s njima. Ni komšije nisu imale primedbi - jedna je od Medunićevih izjava. Još je rekao da je "gotovo siguran da su učinili sve po propisima".

Ali nakon današnjih izjava ministra rada i socijalnog rada Josipa Aladrovića, ali i onoga što je Index saznao iz policije, jasno je da će, osim povređivanja devojčice i inspekcije, policija istraživati i ulogu Centra za socijalni rad pa bi onda trebalo da bude jasno i krije li se iza izjava direktora Medunića pokušaj prikrivanja nerada Centra.

Lekar: Nemoguće je da nije moglo da se utvrdi da je dete zlostavljano

Direktorka Poliklinike za zaštitu dece i mladih prof. dr Gordana Buljan Flander, koja ceo život radi sa zlostavljanom i traumatizovanom decom, za Index je rekla da je zgrožena slučajem i da je nemoguće da se ovakvo nasilje ne primeti.

- Zaista sam zaprepašćena da se 2021. godine usred Hrvatske događa evidentno zlostavljanje i zanemarivanje deteta i da su svi koji je to trebalo da vide okrenuli glavu i pravili se da nije njihov problem. Nemoguće je to ako je dete išlo doktoru, a po informacijama koje su dostupne u medijima je nemoguće da se nije moglo utvrditi da je zlostavljano. S druge strane, ako dete nije išlo kod doktora, opet je sistem trebalo da reaguje iz razloga jer dete nije išlo doktoru, a moralo je kao malo dete obavljati redovne preglede kod pedijatra. Nemoguće da se ništa nije primetilo -  istakla je Gordana Buljan Flander za Index.

Kakvi smo mi to ljudi, kakvi smo mi to stručnjaci, pita se ona.

Inače, Medunić je i danas pokušavao da argumentuje da u porodici nije bilo problema pa se tako nakon što je policija objavila da je otac deteta bio nasilan prema supruzi, majci deteta, ponovo oglasio i rekao da nije tačno da je uhapšeni otac bio nasilan prema supruzi, nego prema majci.

Ali, kako je navodi Index, policija je evidentirala više slučajeva porodičnog nasilja i to nad vlastitom majkom i ocem, ali i suprugom. Po tim prijavama je i kažnjavan. Bilo je po nekoliko takvih slučajeva godišnje, i to unazad nekoliko godina.

Medunić bi vrlo brzo mogao da bude smenjen

Neke informacije govore da bi Medunić vrlo brzo mogao da bude smenjen. Očekuje se da izveštaj nadzora sprovedenog nad Centrom za socijalni rad Nova Gradiška bude gotovo najkasnije u subotu ujutru, rekla je za Dnevnik N1 Marija Barilić, direktorka Uprave za porodicu i socijalnu politiku.

- Bitno je da u takvim situacijama, ako je već pre postojalo nasilje ili neki oblik zavisnosti, da procenjujete te rizike na strani deteta, odnosno, kakva je procena sigurnosti da se dete u određenoj situaciji vrati u porodicu.

Ministarstvo je, osim što je tražilo sprovođenje stručnog nadzora od Hrvatske komore socijalnih radnika, tražilo i sprovođenje nadzora nad radom psihologa i socijalnog radnika od strane Hrvatske psihološke komore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    3. april 2021 | 08:16

    Pa da tako je u Hrvatskoj al zato je u Srbiji jos gore stanje gde soc radnici otimaju decu i iz jedne fotelje idu u drugu i opet rade sa decom

  • Lora

    3. april 2021 | 06:28

    A sta su sicijalne sluzbe bolje u Srbiji?! Ne rade svoj posao a primaju platu. Sta se sve desavalo i desava kod nas?! Ista prica i tamo i ovde

  • Raska

    3. april 2021 | 06:46

    A kod nas je bolje!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA