≫ 

Tužna sudbina pretučene devojčice: "Doneli su je sa 3 meseca, sa pelenom i litrom kravljeg mleka"

Devojčica (2) bila je nepune dve godine u hraniteljskoj porodici, ali su morali da je vrate roditeljima. U međuvremenu, pošto je predata biološkim roditeljima, malena se bori za život

  • 4
Majka, dete, bolnica, krevet Ilustracija, Foto: Shutterstock

Majku pretučene devojčice (2) oko 11 sati doveli su na ispitivanje kod županijskog državnog tužioca u Slavonskom Brodu.

Kako navode hrvatski mediji, prilikom dolaska nosila je zaštitno kovid odelo, a ruke su joj bile vezane lisicima.

Ona će posle ispitivanja biti odvedena kod sudije koji će odlučiti o istražnom pritvoru.

Ista procedura čeka i oca koji će danas biti odveden u Županijsko državno tužilaštvo, a potom će se znati ide li i on u pritvor ili će biti pušteni na slobodu, navodi portal "24 sata".

Podsećanja radi, Policijska uprava brodsko-posavska saopštila je sinoć kako su utvrdili da su roditelji grubo zanemarili dužnost podizanja i odgoja deteta, odnosno da su ga zlostavljali grubo povredili prava deteta tako što su ga fizički kažnjavali, zbog čega je devojčica pretrpela teško povrede glave i tela.

Hranitelji u šoku

Kako navode hrvatski mediji, hraniteljska porodica, koja je morala da vrati devojčicu roditeljima, u šoku su zbog svega što se desilo.

- Malena je anđeo od deteta. Doneli su nam je sa tri meseca, uz nju su nam dali jednu pelenu i litru kravljeg mleka. Rasla je u našoj porodici, imala je sve, tako da nije tražila nešto posebno. Molim vas da mojoj supruzi ne govorite o stanju malene, jer drugi dan bez prestanka plače -  rekao je hranitelj (50) iz Slavonije, koji je sa svojom suprugom nepune dve godine brinuo o devojčici pre nego što je vraćena roditeljima.

Čika i teta po zakonu

– Celo selo ju je znalo, svi su je mazili, jer ona je bila tako umiljata, vesela i razigrana. Učili smo je stalno da sam ja čiko, a moja supruga teta, ali ona to nije prihvatala, zvala nas je mama i tata. Moje stare roditelja zvala je baka i deka - kroz suze je pričao čovek, dok je njegova supruga (49) neprestano plakala, prenosi 24 sata.

Po zakonu morali da joj govore govoriti da su čiko i teta, ali ističu da kako su mogli da joj zabrane da ih zove mama i tata, kada njene prave majke nije bilo, a želeli su da devojčica oseti pravu porodičnu ljubav i toplinu. Kako navode hrvatski mediji, otac je ima istoriju nasilničkog i kriminalnog ponašanja.

Hraniteljska porodica ima dve biološke ćerke, koje su pri kraju studija. Ljubav između devojaka i devojčice bila je obostrana.

- Kad nam je rečeno da će je odvesti njenim roditeljima, pokušali smo sa da razgovaramo, ali ona je odbijala tu mogućnost, želela je da ostane sa nama. Ne mogu da vam opišem taj dan kad su došli po nju, tad nam se srušio ceo svet. Otkinuo se deo moga srca koji još nije zarastao, ponovo je prokrvarilo kad smo čuli što joj se dogodilo - rekla je hraniteljka.

"Primetili smo da je tužna"

Pošto je malena otišla od njih, samo jednom su se s njom videli i to putem video poziva.

- Razgovarali smo samo jednom i odmah sam primetila da je tužna. Prekinuli smo razgovor da se ne rasplače, jer je htela da krene ka nama. Kasnije smo u nekoliko navrata imali nameru da odemo do nje i da je vidimo, ali njena majka bi uvek pronašla izgovor da nas odvrati od toga. Govorila nam je da malena ima temperaturu ili tako nešto, a sad mi je jako žao što nismo otišli - zaplakala je žena prisećajući se perioda nakon odlaska devojčice.

"Nije trebalo da ide ih hraniteljske porodice"

Ministar rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović izrazio je danas žaljenje zbog situacije sa devojčicom.

- Porodica je pre nekoliko godina bila u tretmanu i u ranom dobu bila izdvojena zbog rizika od strane roditelja. Prilikom procene povratka deteta u porodicu utvrđeno je da dete nije trebalo da bude vraćeno biološkoj porodici. Dete je bilo oko dve i po godine u hraniteljskoj porodici i stvorilo je emotivnu vezu sa hraniteljima - kazao je Aladrović na konferenciji za medije.

On je najavio i izmene u zakonu koji uređuje tu oblast društva.

- Bez obzira da ovom tragedijom dobijamo medijsku vidljivost, mi smo u izmene zakona o socijalnoj zaštiti pokrenuli već ranije. Duboko sam uveren i mogu priznati da imamo strukturne probleme u domenu socijalne zaštite, ali mogu da se obavežem da ćemo te probleme ukloniti", kazao je ministar.

- Zakonski izmjene idu prema tome da osnažujemo sistem, naše radnike socijalnog rada kako bi pomoću smanjenja radnih oblasti njihov fokus bio na onim bitnim stvarima - dodao je on.

Devojčica se bori za život

Podsećanja radi, devojčica je primljena u Dečju kliniku u Zagrebu sa teškim povredama mozga i modricama po telu. Hrvatski mediji tvrde da je devojčica na koži imala šugu, što može da ukaže na to da je dete bilo zanemarivano.

Prema navodima lekara, devojčica se nalazi na respiratoru i njeno stanje je kritično.

Video: Uhapšen tokom iznude, upao u zamku policije: Spektakularno hapšenje specijalaca u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    3. april 2021 | 13:38

    I ovaj užas je opomena svima koji kažu da je deci najbolje kod biološke porodice. I koji pljuju po hraniteljima, misleći da je novac jedini motiv.

  • Dragica

    3. april 2021 | 14:28

    I ovde zakazali socijalni radnici, i naravno nece snositi posledice, molim se za malenu da prezivi

  • Ja

    3. april 2021 | 17:24

    Bože pomozi da se devojčica izvuče i vrati hraniteljima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA