≫ 

Otac pretučene devojčice ima istoriju nasilnog ponašanja: Počelo je 2012, na meti roditelji, žena...

Dete je na respiratoru, bori se za život

  • 0
Majka, dete, bolnica, krevet Foto: Shutterstock

Majka i otac poslati su u istražni zatvor na mesec dana. Ranije su ispitani kod županijske državne tužiteljke u Slavonskom Brodu i delimično su priznali krivicu. Oboje se terete za povredu prava deteta, majka i za teško ozleđivanje.

Biološkim roditeljima pretučene devojčice (2), koja se bori za život u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, određeno je 30 dana istražnog zatvora, zbog mogućnosti uticaja na svedoke, a ocu i zbog mogućnosti ponavljanja krivičnog dela, jer je već imao sličnih prijava. Poslati su u zatvor u Požegu.

Kako piše 24sata.hr otac ima istoriju nasilnog ponašanja. Pre devet godina, odnosno 2012. navodno je udario čoveka bocom po glavi i iz džepa mu uzeo 900 kuna. Godinu kasnije napao je svog oca, te isto ponovio 2014. Samo godinu dana kasnije napad na oca je ponovio, a u drugom slučaju te iste 2015. žrtve napada bili su oboje njegovih roditelja. Tri godine kasnije odnosno 2018. pijan je napao suprugu. Tada je u krvi imao 2,83 promila alkohola.

Majka i otac ranije su ispitani i delimično su priznali krivicu. Majka je prvooptužena i tereti se za pet krivičnih dela povrede prava deteta i nanošenja posebno teške telesne povrede. Otac se tereti za četiri krivična dela teške povrede prava.

"Nije trebalo da bude vraćena biološkim roditeljima"

O slučaju se oglasio i resorni ministar Josip Aladrović. Potvrdio je kako je direktor Centra za socijalni rad Nova Gradiška Branko Medunić zvanično smenjen na sednici održanoj jutros, a sve nakon što je upravnim nadzorom utvrđeno da je bilo propusta. Čeka se rezultat stručnog nadzora, a ministar očekuje da će ga dobiti u utorak ili najkasnije sredu. Stručni nadzor treba da utvrditi ima li u slučaju odgovornosti socijalnih radnika i psihologa. Aladrović, kao ministar i otac, žali zbog ovog tragičnog događaja i očekuje brz oporavak pretučene devojčice, koja se bori za život.

Detalje nadzora i šta je njime inspekcija utvrdila objasnila je direktorka Uprave za porodicu i socijalnu politiku Marija Barilić. Porodica pretučene devojčice nekoliko godina bila je u tretmanu Centra za socijalni rad. Devojčica je u ranoj dobi izdvojena iz porodice zbog rizika na strani roditelja.

- Utvrđeno je da dete nije trebalo da bude vraćeno iz hraniteljske porodice biološkim roditeljima. Naime, dete je bilo oko dve godine u toj porodici i stvorilo je jednu emotivnu vezu sa njima. Temeljem toga je zatraženo preispitivanje i utvrđivanje odgovornosti radnika Centra kao i direktora Centra Nova Gradiška - rekla je Barilić.

Ministar Aladrović osvrnuo se i na izmene Zakona o socijalnom radu, u koje su krenuli i pre ovog mučnog slučaja, a kojim žele poboljšati kvalitet socijalnog rada.

- Duboko sam uveren i mogu priznati da imamo strukturne probleme u tom domenu, ali se mogu isto tako obvezati da ćemo te probleme ukloniti - poručio je.

Izmenama zakona porodični centri će se zakonski odvojiti od Centara za socijalni rad, a to bi trebalo da poboljša usluge za korisnike. Plan je osnažiti sistem i radnike u centrima za socijalnu skrb kako bi kroz smanjenje broja radnih oblasti njihov fokus rada bio na onim bitnim stvarima iz domena socijalnog rada. Među ostalim predviđa se centralizacija poslovanja centara, a sve s ciljem kako bi se dobilo bolje i kvalitetnije upravljanje, veća standardizacija poslova i izbegli slučajevi poput ovog.

Devojčica se bori za život

Podsećanja radi, devojčica je primljena u Dečju kliniku u Zagrebu sa teškim povredama mozga i modricama po telu. Hrvatski mediji tvrde da je devojčica na koži imala šugu, što može da ukaže na to da je dete bilo zanemarivano.

Prema navodima lekara, devojčica se nalazi na respiratoru i njeno stanje je kritično.

Video: Majka bez obraza koristila ćerku za krađu: Zlostavljanje i manipulacija deteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA