≫ 

Preminula devojčica (2) iz Hrvatske, sumnja se da su je roditelji zlostavljali: "Počivala u miru"

Uprkos terapijama, došlo je do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja

  • 19
Majka, bolesno dete, bolnica Foto: Shutterstock

Teško povređena dvoipogodišnja devojčica iz Nove Gradiške, nažalost, izgubila je bitku za život. Iz bolnice u Klaićevoj poslato je saopštenje u kojem se obaveštava javnost da je devojčica preminula.

''S velikom tugom i žaljenjem moramo da vas obavestimo da je kod naše male pacijentkinje, uprkos svim preduzetim terapijskim merama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, sproveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru'', saopštili su iz bolnice.

Kako je za Dnevnik.hr jutros kazao direktor bolnice u Klaićevoj Goran Roić, devojčica je danas trebalo da bude podvrgnuta dodatnim dijagnostičkim testovima o stanju vitalnih funkcija.

Testovi je, rekao je Roić, trebalo da objektivizuju stepen oštećenja moždanih struktura.

Podsetimo, roditeljima devojčice (27 i 24) juče je nakon ispitivanja u Županijskom državnom tužilaštvu određen istražni zatvor.

Uz opširnu odbranu roditelji su delimično priznali počinjenje krivičnog dela kršenja prava deteta, potvrdila je u subotu nakon ispitivanja županijska državna tužiteljka Mirela Šmital.

Majka prvooptužena, zlostavljanje trajalo od novembra 2020.

Majka je prvooptužena i tereti se za pet krivčnih dela povrede detetovih prava i nanošenja naročito teške telesne povrede. Oca državno tužilaštvo tereti za četiri krivična dela teške povrede detetovih prava i nanošenja naročito teške telesne povrede.

- Majci je stavljeno na teret da je počinila krivično delo veoma teške telesne povrede čija je posledica da je dete sada u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda detetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svo četvoro dece - rekao je sudija Mile Soldo dodajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period pre povređivanja dvogodišnje devojčice.

U slučaju dvogodišnje devojčice sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od novembra 2020. do 31. marta 2021. Za ostalo troje dece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Slučaj koji je zgrozio Hrvatsku juče je komentarisao i resorni ministar Josip Aladrović koji je objavio kako je smenjen direktor Centra za socijalni rad Nova Gradiška i da je imenovana nova vršiteljka dužnosti.

Iz ministarstva je poručeno kako je napravljena greška kad je dete vraćeno u porodicu nakon što je bilo smešteno kod staratelja.

Staratelj u suzama

Bivši staratelj povređene devojčice juče je u Dnevniku Nove TV rekao kako je malena u njegovom domu boravila od trećeg meseca života, pa do novembra prošle godine, kada je vraćena biološkim roditeljima.

- Pa dete vam je to, pa to je anđeo mali, dete normalno, dete zdravo, pravo, ma nema, ne može se zamisliti, razumete me - pričao je staratelj o ponašanju devojčice kada je se on brinuo za nju.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA