≫ 

Devojčica iz Nove Gradiške nije jedina: Ova deca doživela su kobnu sudbinu jer je sistem zakazao

Slučaj preminule pretučene dvogodišnje devojčice, čije je roditelje nadzirao Centar za socijalni rad Nova Gradiška, ponovo je u fokus hrvatske javnosti doveo pitanje odgovornosti socijalnih radnika, kao i njihovih teških propusta

  • 1
Nasilje nad decom Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj preminule pretučene dvogodišnje devojčice, čije je roditelje nadzirao Centar za socijalni rad Nova Gradiška, ponovo je u fokus hrvatske javnosti doveo pitanje odgovornosti socijalnih radnika, kao i njihovih teških propusta.

Devojčica koju su roditelji zlostavljali bila je pod nadzorom sistema, pod kojim je bio i otac koji je na Pagu bacio svoje četvoro dece s balkona i majka iz Pule koja je ubila trogodišnjeg sina...

Svi se pitaju - ko je zakazao?

Istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. novembra 2020. pa sve do 31. marta ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili krivična dela zanemarivanja i zloupotrebe detetovih prava nad svoje četvoro dece - jednim dečakom i tri devojčice. Grubo su kršili svoje roditeljske obaveze podizanja i vaspitavanja dece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Kako saznaje "24 sata", policajci su utvrdili da je majka prošle srede, 31. marta, zlostavljala svoju ćerku udarajući je šakama po glavi i celom telu. Od siline udaraca devojčica je zadobila teške povrede glave i po telu nakon čega je zapala u komatozno stanje, a na posletku i umrla u bolnici.

Dete vraćeno u problematičnu porodicu

Devojčica je kod udomitelja stigla kad je imala tri meseca jer se roditelji nisu mogli da se staraju o njoj. U njihovoj porodici rasla je do mesec dana pre nego što je napunila dve godine. Malena je tada vraćena biološkim roditeljima, na njihov zahtev. Centar je izvršio nadzor i zaključio da su se poboljšali uslovi te da se dete može vratiti roditeljima.

- Svi se pitamo zašto je ta devojčica nakon hraniteljske porodice, gde je imala odlične uslove, vraćena rizičnim roditeljima, zašto nije sprovedeno veštačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga deca žive u tako rizičnim uslovima. Ne znam zašto se roditeljima koji se pokazuju kao rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali decu, tako olako vraćaju deca - rekla je psiholog Gordana Buljan Flander.

Poručila je kako joj se čini da se često smatra da je bolja ikakva porodica nego nikakva. Ipak, ističe da već 40 godina radi s porodicama i dodaje da zna koliko opasne mogu biti po decu.

- Nekad je teško prepoznati emocionalno i seksualno zlostavljanje, ali ovo dete je imalo i starije povrede. Socijalna radnica neće pregledati dete, ali zato se pitam u ovakvim situacijama gde su bili drugi, komšije, lekari koji su trebali da pregledaju decu, gde su nastavnici, vaspitači u vrtiću, zašto niko nije prijavio - pita se Buljan Flander.

- U svojoj praksi nisam se susrela s takvim primerom. Apelovala bih na sve članove naše zajednice, društva, i naravno na stručnjake, da svaki znak, odnosno ako imaju saznanja ili sumnju da je neko dete zlostavljano ili zanemarivano, da se prema njemu nasilno ponaša - da to prijave. Dovoljna je sumnja. Ako se ne usuđuju da prijave jer nisu sigurni u to, dovoljno je da postoji sumnja, da se sistem pokrene i da se ta sumnja potvrdi ili otkloni. Jer svaka prijava možda može spasiti jedno dete - kaže dečja pravobraniteljka Helenca Pirnat Dragičević na istu temu.

Ova devojčica nažalost nije jedina

Mnogi još pamte jezivi slučaj iz 2012. godine iz Slavonskog Broda. Roditelji su tada u lokalnu bolnicu dovezli tromesečnu mrtvu bebu, da bi ubrzo policija u njihovom domu pronašla i dvoipogodišnju zlostavljanu i pothranjenu devojčicu, njenu sestru (4) i polubrata. Centar za socijalni rad u Slavonskom Brodu znao je da je porodica problematična, a inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila je niz nepravilnosti i propusta u više slučajeva u tom Centru.

U nalazu je pisalo kako nije bilo nadzora roditeljskog staranja, nije bilo provere stambenih uslova roditelja i dece, nisu traženi podaci kako se otac starao o ostaloj deci, zanemareni su podaci o agresivnosti oca. Centar nije postupio ni po pozivu i policijskoj prijavi o zlostavljanju.

Otac dece u svom je iskazu naveo da mu niko nije dolazio u kuću da proveri uslove u kojima deca žive.

Na kraju su optužene Sanja Turčinović, bivša direktorka Centra za socijalni rad, i njene koleginice Ružica Galista, Anka Bogdanović i Blaženka Grgić.

Suđenje im još traje, a one još rade?!

"Telegram" je dobio potvrdu da su prvostepenom presudom sve četiri socijalne radnice bile oslobođene krivice. Međutim, Opštinsko državno tužilaštvo u Osijeku uložilo je na tu odluku žalbu. Viši sud ju je prihvatio, te bi ponovljeni postupak trebalo da započne krajem ovog meseca.

Taj slučaj je najbolji primer lošeg hrvatskog sistema. Devet godina od smrti tromesečne bebe još nema pravde.

Podsetimo, u Puli 2017. godine majka je zadavila sina (3) i bacila ga u more, a otac na Pagu 2019. godine s balkona je bacio četvoro dece.

Video: Kupili su raspali mercedes i njegovom restauracijom prikupljaju pomoć za bolesnog dečaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA