≫ 

Lekarka koja je lečila devojčicu iz Nove Gradiške: "Sada će ona spasiti neke druge živote"

Doneta je odluka da budu donirani organi preminule devojčice

  • 2
Markov trg, hrvatska policija Majci preminule devojčice određen pritvor Foto: Tanjug/AP

Organi dvogodišnje devojčice iz Nove Gradiške, koja je tragično preminula biće donirani, potvrdio je ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš.

- Određena je uteha da će devojčica pronaći svoj mir u večnosti i da će transplantacijom organa darovati život drugima - saopštio je Beroš.

Goran Roić, direktor Klaićeve bolnice gde su se danima borili sa život devojčice, održao je kratku konferenciju za novinare ispred bolnice.

- Vrlo tužan epilog slučaja koji je potresao čitavu Hrvatsku. Simbolično, na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentkinja našla utehu u večnosti, gde će biti sigurnija i srećnija nego ovde. Nažalost, evo, to je epilog. Uz mene su intenzivisti, oni su danonoćno od prijema naše male pacijentkinje brinuli o njoj. Nažalost, priroda povreda je bila preteška. Uprkos svim merama, kao što smo juče izvestili, nije se moglo više učiniti - rekao je Roić.

Roić je komentarisao i doniranje organa.

- Naravno, bilo je potrebno pre same eksplantacije sprovesti svu pravnu proceduru, ona je kompleksna. To je juče uspešno obavljeno - rekao je Roić.

- Kad je već takva situacija, ti organi će u nekim kriterijumima spasiti neke druge živote - dodao je on.

Karmen Kondža, pedijatar u intenzivnoj, bila je na smeni kada je teško povređena devojčica stigla u bolnicu.

- Ja sam je i primila. Sproveli smo sve mere intenzivističkog lečenja. Nažalost, rezultat je tragičan. Nemam šta da dodam, sve je rečeno. Devojčica je imala tragičan život, ali učinila je nešto da se osvesti ta socijalna briga o ranjivima. Ona će donirati organe, spasiće neke druge živote. Ništa drugo nemam da kažem. Učinili smo sve - rekla je dr Kondža.

Majka je devojčicu šakama udarala po glavi i telu

Podsetimo, devojčicu iz okoline Nove Gradiške u sredu ujutro je u tamošnju bolnicu donela majka i rekla da je dete palo. Lekari su pokušali da reanimiraju dete, ali, s obzirom na težinu povreda, u sredu popodne prevezena je u Klaićevu bolnicu u Zagrebu. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po celom telu.

Majka (24) je kao prvookrivljena bila osumnjičena da je u porodičnoj kući u Novoj Gradiški devojčici rođenoj 2018. nanela teške i za život opasne povrede, svesna pritom krhkosti deteta. Osumnjičena je da je udarala dete neprimerenom silom, zbog čega je došlo do povreda zbog kojih je devojčica završila u bolnici. Nezvanično se saznaje da ju je majka šakama udarala po glavi i telu.

Ocu (27) se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero dece, ukupno za četiri krivična dela. U njegovom slučaju to se odnosilo na razdoblje pre smrtonosnih povreda dvoipogodišnje devojčice. Za to je predviđena kazna do osam godina zatvora. Otac je i pre bio prijavljivan zbog nasilja u porodici, prenosi Index.

Roditelji su delimično priznali krivicu za krivična dela povrede detetovih prava.

Majci je u subotu jednomesečni istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo jer je već osuđivan za drugo krivično delo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    5. april 2021 | 13:18

    Ona sama nije donela odluku o doniranju.kakvo je to drustvo koje dozvoljava da tako malo dete i posle svega nelkudskog sto je dozivela da bude rasparcana, isecena i na kraju mozda je i bace negde na djibriste. To je uzas. Sluzi kao Magacin za rezervne delove. Cak i mrtva nema mira, to je bez pieteta, u ovom slucaju ja kao lekar bi se protovio tome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA