≫ 

Pokrenuta procedura doniranja organa preminule devojčice iz Hrvatske

Teško povređena dvoipogodišnja devojčica iz Nove Gradiške, nažalost, izgubila je bitku za život

  • 0
Bolnica, bolesno dete u bolnici, ranjeno, koma Foto-ilustracija: Shutterstock

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš potvrdio je u nedelju uveče da je pokrenuta procedura doniranja organa dvoipogodišnje devojčice iz Nove Gradiške, a svima koji su je voleli izrazio je saučešće zbog njene smrti.

- Određena je uteha da će devojčica pronaći svoj mir u večnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima -  saopštio je Beroš.

Procedura doniranja organa je u samom početku, dodao je te objasnio postupak.

Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu lečenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterijuma za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s porodicom u svrhu dobijanja pristanka na darivanje organa. Sledi postupak prijave davaoca u informatički sistem Eurotransplanta putem kojeg se dodeljuju prijavljeni organi davaoca pacijentima na listi čekanja.

Organi davaoca se dodeljuju pacijentima na listi čekanja u skladu sa dogovorenim pravilima koja su usaglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stepena hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Beroš izrazio saučešće

Dežurni koordinator Ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom celog postupka eksplantacije te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta, objasnio je ministar zdravlja.

- Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule devojčice u Klinici za dečje bolesti Zagreb. Uprkos svim preduzetim terapijskim merama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu sproveden postupak za utvrđivanje moždane smrti - rekao je Beroš.

Uputio je saučešće njenim donedavnim hraniteljima i ostalima koji su je voleli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku.

- Nažalost, nije doživela takav scenario već najgori mogući ishod za koji odgovorni treba da snose posledice - poručio je.

Da podsetimo, teško povređena dvoipogodišnja devojčica iz Nove Gradiške, nažalost, izgubila je bitku za život. Iz bolnice u Klaićevoj poslato je saopštenje u kojem se obaveštava javnost da je devojčica preminula.

- S velikom tugom i žaljenjem moramo da vas obavestimo da je kod naše male pacijentkinje, uprkos svim preduzetim terapijskim merama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, sproveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru - napisali su.

Roditeljima devojčice (27 i 24) je nakon ispitivanja u Županijskom državnom tužilaštvu određen istražni zatvor.

Uz opširnu obranu roditelji su delimično priznali počinjenje krivičnog dela kršenja prava deteta, potvrdila je u subotu nakon ispitivanja županijska državna tužiteljka Mirela Šmital.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA