• 6

Plenković "non pejper" video u medijima, tvrdi da Hrvatska nije dobila nikakav zvaničan dokument

Plenković je rekao da nijedan segment sistema u Hrvatskoj, prema informacijama koje raspolaže, taj dokument nije ni od koga dobio, bilo formalno ili neformalno

  • 6
Andrej Plenković

Foto: Tanjug/AP

Premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska ni formalno ni neformalno nije dobila navodni non-pejper slovenačkog premijera Janeza Janše, ali ga je kaže video na jednom portalu.

- Video sam ga zato što je objavljen na jednom slovenačkom portalu pa sam pročitao - kazao je Plenković novinarima u Puli, preneli su hrvatski mediji.

Plenković je pritom dodao da nijedan segment sistema u Hrvatskoj, prema informacijama koje raspolaže, taj dokument nije ni od koga dobio, bilo formalno ili neformalno.

Slovenački portal "Necenzurirano" objavio je sadržaj navodnog "non pejpera" bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskom, a dokument je digao buru u regionu, jer predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podelu BiH i stvaranje "velike Albanije" i "velike Srbije".

Dokument

Foto: necenzurirano.si

Dokument za konačno rešenje granica na Balkanu, zamišljen je kao promena teritorija po već postojećim granicama, koje su ili zvanične ili postoje u zvaničnim dokumentima (poput Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO na Kosovu).

Pahor ne zna ništa o dokumentu

Predsednik Slovenije Borut Pahor odbacio je danas ideju o promeni granica država bivše SFRJ i poručio da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i proširenje EU. Pahor je na konferenciji za novinare rekao da nema saznanja o non-pejperu i da o njemu nije razgovarao sa premijerom Janezom Janšom.

- Branim tezu da bi bilo najbolje da EU odluči da uključi sve zemlje Zapadnog Balkana u EU - rekao je Pahor.

Pahor je rekao da proširenje EU postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje.

Istakao je da će proširenje sprečiti pojavu opasnih ideja o promeni granica, čemu se, kako je kazao, oštro protivi.

- Kao predsednik Republike posetio sam BiH sedam puta. Tokom poslednje posete, ni ranije ni kasnije, nisam bio upoznat ni sa jednim neslužbenim dokumentom. Oštro se protivim ideji konačnog raspada Jugoslavije i promeni granica - rekao je slovenački predsednik.

Prema njegovim rečima, miran proces promene granica na prostoru Zapadnog Balkana nije moguć.

Dokument

Foto: necenzurirano.si

Kako bi izgledalale nove granice na Balkanu, prema slovenačkom dokumentu?

Cilj dokumenta iza kojeg navodno stoji Janez Janša je stvaranje tri velike države - "Velike Srbije", "Velike Albanije" i kako se navodi, "rešavanje hrvatskog nacionalnog pitanja", a Bosna i Hercegovina bi bila svedena na polovinu svoje sadašnje teritorije.

"Velika Srbija"

Republika Srbija bila bi sastavljena od svoje sadašnje teritorije, bez Kosova, ali sa celom Republikom Srpskom u svojim dejtonskim granicama.

To znači da bi se, prema "non pejperu" granice Srbije pružale sve do Banjaluke, a da bi najzapadnija tačka bila obala reke Une. Teritorija Zajednice srpskih opština na Kosovu, po ovom planu, formalno ne bi pripadala Srbiji, ali bi imala veliku autonomiju i veoma tesne veze sa Srbijom.

"Velika Albanija"

To znači da bi formalno pripadali Albaniji, ali bi u političkom, kulturnom i svakom drugom smislu daleko više bili okrenuti Srbiji. "Non-pejper", onako kako zvanično stoji u njemu, ne predviđa širenje Albanije na teritoriju Severne Makedonije gde žive Albanci i opštinu Preševo u Srbiji, koja je takođe većinski nastanjena albanskim življem.

Mapa Balkana

Foto: News1.mk/necenzurirano.si

"Rešenje hrvatskog nacionalnog problema"

Kantoni sa većinsko hrvatskim stanovništvom u BiH, pretežno u Zapadnoj Hercegovini, činili bi posebnu celinu, a za njihovu dalju sudbinu predložene su dve opcije. Prva predviđa potpuno pripajanje ovih kantona Hrvatskoj, a drugo formalni ostanak u BiH uz potpunu autonomiju i okretanje Hrvatskoj (status Južnog Tirola, koji je predviđen i za srpske opštine na Kosovu).

"Bosna i Hercegovina"

Kako je navedeno u "non-pejperu", Bosnu i Hercegovinu bi "činili kantoni sa pretežno bošnjačkim stanovništvom koji bu preuzeli potpunu odgovornost za svoju državu". To znači da bi se teritorija BiH praktično prepolovila u odnosu na sadašnje granice. Navodi se da bi potom stanovništvo ove države na referendumu odlučilo o budućnosti u EU ili van EU, uz okretanje Turskoj. U dokumentu se kaže da je "bošnjačko stanovništvo i dalje dominantno za EU, ali zbog haosa koji vlada u BiH, sve je veći uticaj Turske i radikalnog islama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    Ako dobiju i podrže doćice i od Italijana isti da vate obalu oduzetu i mi ćemo uzeti naše nazad

  • Невена

    О Боже ,,ја бих вам лично радо препустила своје муслиманске сународнике како оне "поносне потомке СС Ханџар дивизије мало тужније и ове што су пјевали мирне борбена уз мису за степинца али због Светосавља, Косова и његовог завјета НЕЋЕ ДА МОЖЕ ... пс Свако ко мало историју познаје ваша "словеначка и хрватска" срамота је У ТОЛИКО ВЕЋА што сте из СФРЈ због ове "Велике Србије" референдумима растурили, развалили, уништили и на крају угасили!!! ПС Уживајте и ви заједно са Словенијом у ЕУ.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima