Protest opozicije u Severnoj Makedoniji, traže nova suđenja za 16 bivših članova vlade

Demonstranati nisu nosili zaštitne maske, pevali su patriotske pesme i zahtevale od Vrhovnog suda da poništi prioces i presudu

  • 0
Skoplje, Severna Makedonija, protest u Skoplju Foto: Printscreen/Youtube/Канал 5 Телевизија

U Skoplju je danas održan protest više hiljada pristalica opozicije, koji zahtevaju ponavljanje suđenja i oslobađanje 16 bivših zvaničnika konzervativne vlade, optuženih za upad rulje u parlament Severne Makedonije 2017. godine.

Protest je oprganizovalo nekoliko udruženja građana, porodice osuđenih i pristalice konzervativne opozicione stranke VMRO-DPMNE, navodi Associated press, a prenosi Tanjug.

Demonstranati nisu nosili zaštitne maske, pevali su patriotske pesme i zahtevale od Vrhovnog suda da poništi prioces i presudu, za koju tvrde da je doneta pod političkim pritiskom.

Vladajuće socijaldemokrate kritikovale su protest i optužile opozicione stranke da se "zalažu za odbranu kriminala i kriminalaca".

Krivični sud osudio je 2019. godine 16 zvaničnika tadašnje vlade na zatvorske kazne u trajanju od sedam do 18 godina, među njima i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Severne Makedonije Mitka Cavkova, kome je izrečena najduža zatvorska kazna jer je, kako je navedeno, "ugrozio ustavni poredak i bezbednost".

Video: Makedonija ima novo ime, narod negoduje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA