≫ 

U Hrvatskoj održane komemoracije za pripadnike ustaškog pokreta ubijene u Blajburgu

Slučaj Blajburg desio se krajem Drugog svetskog rata, tokom maja 1945. godine, kada su desetine hiljada vojnika i civila povezanih sa snagama Osovine, koji su bežali iz Jugoslavije, bile vraćene u zemlju

  • 9
Ustaško okupljanje u Blajburgu

Foto: Profimedia/AFP

U Hrvatskoj su danas održane komemoracije za pripadnike ustaških i domobranskih snaga ubijenih 1945. godine, na kraju Drugog svetskog rata u mestu Blajburg na slovenačko-austrijskoj granici.

Ispred Crkve hrvatskih mučenika u mestu Udbina misu je služio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

On je rekao da je u Blaburgu "veliki deo vojnika i civila ubijen bez ikakvog suda", ali da bez obzira na to što su te žrtve "pale kao posledica ljudske mržnje" na nju ne treba odgovoriti mržnjom nego praštanjem.

Poručio je, međutim, da je začuđujuće to što danas ima puno onih koji osuđuju "molitvena okupljanja za žrtvu Blajburga i Križnog puta", podsetivši da je kardinal Puljić zbog mise koju je prošle godine predvodio u Sarajevu "morao da pretrpi brojne uvrede" zbog, kako je naveo, ''izmišljene i zlonamerne optužbe da je ta misa veličanje ustaškog režima''.

Podsetimo, godišnje okupljanje na Lojpaškom polju smatra se za najveći skup desničara i neonacista u Evropi.

Hrvatska biskupska konferencija ove godine je odlučila da održi komemoraciju u Udbini zbog nemogućnosti održavanja redovne godišnje komemoracije u Blajburgu.

Komemoraciji su, pored ostalih, prisustvovali predsednik hrvatskog parlamenta (Sabora) Gordan Jandroković i izaslanik premijera, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Deo okupljenih u Udbini negodovao je dok je sveštenik pozdravljao zvanice, među kojima je poseban pozdrav uputio Jandrokoviću, a neko je u vulgarnom kontekstu pomenuo i Milorada Pupovca, navodi Hina.

Prethodno je u prepodnevnim satima u okviru ovogodišnje komemoracije koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora počast žrtvama odana na Lojbaškom polju kod Blajburga i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Zajednički venac Sabora i Vlade na groblju Mirogoj položio je predsednik Sabora Gordan Jandroković u pratnji izaslanika premijera i ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana, a u delegaciji su bili i potpredsednici Sabora Željko Rajner i Miroslav Škoro.

Slučaj Blajburg desio se krajem Drugog svetskog rata, tokom maja 1945. godine, kada su desetine hiljada vojnika i civila povezanih sa snagama Osovine, koji su bežali iz Jugoslavije, bile vraćene u zemlju. Ubijene su hiljade ljudi, pripadnika ili saradnika fašističkog režima, među kojima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana.

U Blajburgu se tim povodom svake godine okuplja više hiljada ljudi.

Njihovo okupljanje na Lojpaškom polju smatra se kao najveći skup desničara i neonacista u Evropi.

Svake godine se na tom okupljanju mogu videti ustaški simboli, ustaški pozdravi, koji su od pre par godina u Austriji zabranjeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    15. maj 2021 | 22:38

    Ко их је вратио ? Од њих опроштај затражите ! Шта су радили добро су и прошли а између осталих и због ових ваших вјерских римокатоличких тумачења тог зла са Хрватима више ништа не треба заједничко имати ... ПС После спознаје оних који су ишли погнутих глава усташама на клање живим под мотом КО МЕНЕ КАМЕНОМ , ЈА ЋУ ЊЕГА КАМЕНЧИНОМ, доста је било тог хришћанског хљеба бар што се мене и мог окружења тиче.

  • Vidi licemera..

    15. maj 2021 | 22:58

    Kaze vraceni i pogubljeni bez sudjenja....ma jel moguce da se tako uradilo onima koji su bez sudjenja a u ime katolicko ustaske crkve ubijali gde su stigli i to be sudjenja a po nacionalnoj pripadnosti a ne po zasluzi kakkvu su oni u tom trenutku imali....pa licemeri do groba....treba vas redom......

  • Marko

    15. maj 2021 | 23:15

    Isto podržabaju iste nisu se promemuli ust podržavaju iste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA