≫ 

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori: Ko sve ima pravo glasa i pod kojim uslovima?

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori, pravo glasa ima 3,66 miliona birača, a s posebnom pažnjom se čeka ishod u četiri velika grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

  • 2
Izbori, glasanje, Hrvatska Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Građani u Hrvatskoj će danas birati 425 opštinskih i 127 gradskih veća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, opštinske načelnike, gradonačelnike i župane. Čelnici izvršne vlasti biraju se većinom glasova, da bi bili izabrani već u nedelju moraju dobiti više od 50 odsto glasova izašlih birača, a ako osvoje manje od polovine novu priliku imaće 30. maja, kada se u drugom krugu izbora bira između dva kandidata s najvećim brojem glasova.

S posebnom pažnjom čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je izvesno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno preminuo, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandovali.

Bira se nešto manje većnika i zamenika

Novost je da će se ove nedelje birati nešto manje zamenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tela nego 2017. godine, tako će se za  skupštinu Zagreba birati 47, umesto 51 gradskog odbornika.

Broj članova predstavničkog tela zavisi od broja stanovnika jedinice u kojoj se bira, najmanje većnika, sedam, biraju opšine do hiljadu stanovnika, najviše, 47, gradovi i županije s više od 300 hiljada građana.

Kad je reč o zamenicima, njihov broj će, takođe zavisiti od broj stanovnika jedinice. Dva zamenika će imati župan županije s više od 250 hiljada stanovnika i gradonačelnik grada koji ima više od 100 hiljada stanovnika, dakle Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Načelnici i gradonačelnici opšina i gradova s manje od 10 hiljada stanovnika nemaju zamenike.

Hrvatska,, izbori 2020, glasanje Izbori u Hrvatskoj / Foto: Tanjug/AP/Daniel Kasap

Ako neko dobije više od 50 odsto, nema drugog kruga

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, a ako žele da već danas  budu izabrani, moraju da osvoje više od 50 odsto glasova birača.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji potreban broj glasova, za dve nedelje 30. maja, baš na dan državnosti Hrvatske, održaće se drugi krug izbora. U drugom krugu učestvovaće dva kandidata koja danas budu osvojila najveći broj glasova.

Glasačko pravo na lokalnim izborima imaju punoletni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tela izbori sprovode. Za razliku od predsedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu da glasaju samo u mestu prebivališta, ne u nekom drugom mestu, bilo u Hrvatskoj ili inostranstvu.

Danas hrvatski državljani s pravom glasa mogu da uđu u zemlju bez testa ili potvrde

Danas hrvatski državljani s pravom glasa mogu da uđu u Hrvatsku bez obzira na to iz koje države dolaze, potvrđeno je Indexu juče.

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država zbog glasanja smatraće se dolaskom iz neodložnih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj, a reč je o osobama koje moraju da imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Oni neće morati da imaju negativan PCR test, ali neće smeti da se zadrže u zemlji duže od 12 sati.

Dok borave u Hrvatskoj, glasači moraju da se pridržavaju svih preporuka HZJZ-a. Ova se odluka ne odnosi samo na BiH i Srbiju već na sve zemlje.

S obzirom da se lokalni izbori sprovode u okolnostima epidemije korona virusa, maske će biti obnavezne za sve na biralištima, razmak je povećan na dva metra, a moći će da glasaju i birači koji su u izolaciji i imaju kovid i oni koji su u samoizolaciji.

Video: Slavlje HDZ u Hrvatskoj bez maski

(Telegtaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • From Tavankut

    16. maj 2021 | 08:23

    Biće opet i autobusa iz Vojvodine. Meni je glupo da glasam kad ne živim tamo, a ovde mi je glupo da glasam kad nisam Srbin. Tako ja nikad i ne glasam, a neke nije sramota i dva puta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA